Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна залови пресекли случайно границата руски военни

26 август 2014, 13:52 часа • 18362 прочитания

Руски военнослужещи случайно са пресекли украинската граница и не са оказали съпротива при задържането им. Това заяви източник от руското министерство на отбраната, след като Украйна съобщи, че е заловила 10 руски парашутисти в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Въпросните военнослужещи действително са участвали в патрулиране на участък на руско-украинската граница, пресекли са я, вероятно случайно, в необорудван и немаркиран участък. Доколкото ни е известно те не са оказали съпротива на въоръжените сили на Украйна при задържането си". Това заяви източникът, цитиран от БТА.

Междувременно Киев публикува днес видеозапис с руските парашутисти, заловени вчера в Източна Украйна. Това е първо пряко доказателство за участие на редовни руски войски в сраженията, информира АФП.

Десетима бойци от 331-ви полк на 98-а въздушнодесантна дивизия с база в Централна Русия са били арестувани близо до украинското село Зеркалне, намиращо се на 20-ина километра от границата, с лични идентификационни документи и оръжия.

"Ние се придвижвахме в колона през полето, а не по някакъв път. Аз усетих /че сме в Украйна/, когато започнаха да ни обстрелват . Не зная в какъв момент сме пресекли границата", заявява във видеозаписа ефрейтор Иван Милчаков, руски гражданин, роден през 1995 г. Той бил информиран, че отивал в Украйна, но че не му била обяснена целта на задачата. "Използват ни като пушечно месо, ние не знаехме защо ни изпращат тук", добавя боецът.

Друг парашутист - Иван Романцев, заявява, че мислел, че участват в маневри, заради които им било казано да боядисат в бяло своите джипове, информира БГНЕС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес