Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна си върна 373 деца от Русия, но броят на отвлечените деца може да е 300 хиляди

19 юни 2023, 16:01 часа
Реклама

До момента Украйна си е върнала 373 деца от Русия. Има точна информация за депортирането на още 19 499 деца, но техният брой може да достигне 200-300 000. Това заяви комисарят по правата на детето и детската рехабилитация на Украйна Дария Герасимчук в интервю за Интерфакс-Украйна.

Към 19 юни 2023 г. броят на върнатите украински деца в родината им благодарение на усилията на украинските власти е 373 деца. Но „според нашите изчисления можем да говорим за 200-300 хиляди деца", които са отведени в Русия, обясни детският комисар.

"Защо не можем да посочим точната цифра? Първо, териториите са окупирани. Няма точна информация какво се е случило с децата. Едва след деокупацията на всяко селище можем да получим точна информация - има ли там семейство с това и това дете. Ако не, започваме да го търсим", обясни Герасимчук.

"Ние търсим дете и след като проверката на тази информация е минала през Министерството на вътрешните работи, Националната полиция, Службата за сигурност на Украйна и Главната прокуратура. След детайлна проверка информацията влиза в регистъра на Националното информационно бюро", добави тя.

По думите й личните данни на 19 499 депортирани деца са установени със сигурност - кои са тези деца и откъде са отвлечени. "Но това не означава, че ние знаем къде в момента са тези деца”, добави тя.

ОЩЕ: Русия депортира още 300 украински деца, отвежда ги чак в Чувашия 

"Русия не признава, че тези деца са задържани, депортирани, принудително разселени, а нарича това „евакуация“", каза Дария Герасимчук. „Преговорите означават, че Украйна трябва да размени някого за някой друг", но Украйна не е задържала руски деца. "Ние не задържаме никого от тях. Следователно ние нямаме кого да обменим. Руснаците трябва незабавно да върнат тези деца. Това е всичко", каза тя.

За всяко от върнатите до момента украински деца е била разработена и проведена отделна операция, добави още тя.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес