Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна продължава да внася ядрено гориво основно от Русия въпреки конфликта

04 май 2020, 17:20 часа • 2198 прочитания

През първите два месеца на 2020 година Украйна е внесла ядрено гориво за 12,965 милиона долара от руската компания ТВЕЛ, а количеството от шведското подразделение на американската „Уестингхаус“ е на стойност 7,9 хиляди долара.

Това показват данни на Държавната статистическа служба на Украйна.

Делът на ТВЕЛ през януари и февруари във вноса на ядрено гориво в страната е 99,94%, а този на „Уестингхаус“ е 0,06%.

Вносът на ядрено гориво в Украйна от ТВЕЛ през 2019 г.е за общо 240,909 милиона долара, а от „Уестингхаус“ -за 155,98 милиона долара. Делът на американската компания през изминалата година е 39,3%, а на ТВЕЛ -60,7%.

Същевременно, над 100 учени и защитници на околната среда изпратиха писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за навременна и справедлива оценка на атомната енергия в таксономията на Европейския съюз (ЕС).

Писмото е в резултат на съобщение от март 2020 г. относно последните препоръки за таксономията на ЕС от техническата експертна група, съветваща ЕК по въпросите на устойчивото финансиране. Препоръките не дефинират атомната енергия като нисковъглероден и устойчив източник на електроенергия.

Писмото гласи: "Ние сме група от учени и защитници на околната среда, представящи академичните кръгове и гражданското общество, които твърдо подкрепят целите за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г.

Регулациите на таксономията ще бъдат важен инструмент за инвеститорите за насочване на финансите в правилна посока и като такъв, трябва да бъде направен внимателно и обмислено".

Учените споделят мнението, че атомната енергия и възобновяемите енергийни източници ще са в основата на европейската енергийна система без въглерод.

"Те могат да осигурят на европейските индустрии и домакинства нисковъглеродна енергия и устойчиво да подобрят качеството на въздуха за европейските граждани", сочи още документът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес