Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна откри още един лагер за руски военнопленници (ВИДЕО): Бройката набъбва

29 май 2024, 17:20 часа
Реклама

В Украйна бе открит нов лагер за военнопленници от руската окупационна армия, информира телеграм каналът "Искам да живея!".

Откриването се е наложило заради големия брой предали се руснаци и поради факта, че Русия едностранно прекрати обмена на военнопленници за период от няколко месеца. Русия спря едностранно размяната на военнопленници с Украйна

Снимка: принтскрийн/Telegram/Проект "Хочу жить"

Ето какво пишат от инициативата "Искам да живея", която от създаването си се обръща към руските военни, изпратени да воюват в Украйна, с предложение сами да се предадат, за да запазят живота си:

"За разлика от Русия ние спазваме Женевската конвенция. Пленените руснаци се държат не в колонии със строг режим заедно със затворници, а в специално предвидени лагери за военнопленници или в специално обособени участъци в обикновените затвори. Те не са лишени от контакт с роднините си. При тях пускат представители на Международния червен кръст. Те имат право да получават колети и парични преводи, да работят, да се занимават със спорт и развлекателни дейности. Украинските военнопленници в Русия са лишени от всичко това, въпреки че Русия е страна по Женевските конвенции.

Още: Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес