Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна ограничи движението на цивилни в Сумска област на фона на офанзивата в Курск

13 август 2024, 13:31 часа • 2915 прочитания

Цивилните жители на Сумска област на Украйна, намиращи се в радиус от 20 км от границата с руската Курска област, са подложени на ограничения за придвижване. Причината - зачестилите руски нападения, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на 13 август.

Ситуацията със сигурността в Сумска област стана по-напрегната с началото на трансграничното нахлуване на украинските сили на 6 август. Три дни по-късно Националната полиция на Украйна съобщи, че около 20 000 души трябва да бъдат евакуирани от пограничните селища в регион Суми, защото Русия засили атаките си там. Хората, засегнати от заповедта за евакуация, живеят в радиус от 10 км от границата с Русия.

Още: Илюзиите на Путин: Украинската армия вече е избита, но да я отблъснете от Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Каква е причината за ограниченията?

Генералният щаб на Украйна днес обяви, че военните са "наложили ограничения върху движението на всички категории граждани в 20-километровата гранична зона на Сумска област".

Още: Българските БТР-и помагат на Украйна в операция "Курск"? (СНИМКИ)

Снимка: Военна администрация на Сумска област, Telegram

Решението е взето поради "увеличаване на интензивността на военните действия, активизиране на дейността на диверсионни и разузнавателни групи, сили за специални операции на противника, както и с цел запазване на живота на цивилното население и военния персонал".

Още: Белият дом: Путин да се маха от Украйна, щом се притеснява за Курска област

"Допускането на лица на посочената територия се извършва с паспорти на граждани на Украйна със съответната отметка за регистрация на пребиваване в тази зона", допълват от Генералния щаб.

На 13 август руските сили повредиха сграда на болница и енергийна инфраструктура в град Суми, разположен на около 30 км от границата, като раниха най-малко един човек.

Още: По-важна ли е Украйна за Путин от Курск и колко струва руската армия: Отговори от украински експерти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес