Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение

16852
Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение
Снимка: Getty Images

Украйна ще получи първите си доставки от изтребители F-16 "много скоро", но близо половината от жизнено необходимата чуждестранна военна помощ пристига със закъснение. Това каза министърът на отбраната на страната.

Още: BILD: Ограниченията за използване на западни оръжия връзват ръцете на Украйна

42-годишният Рустем Умеров каза пред Ройтерс в интервю в Киев, че Русия разполага повече жива сила и оборудване на фронта, повече от 27 месеца след пълномащабното си нахлуване. Силите на Киев успяха да стабилизират новия фронт в североизточната област Харков, където Русия атакува по-рано този месец. Но Умеров каза, че Москва се готви за нов натиск. „Тяхната цел е да отворят нов фронт на север, за да започнат да използват цялата си жива сила, огнева мощ срещу нас, те продължават с целта си да унищожат нацията“, каза той.

"Имаме нужда от повече оръжия"

„Ние издържаме, но разбира се имаме нужда от повече оръжия, имаме нужда от повече огнева мощ, имаме нужда от ракети с голям обсег, за да не им позволим да навлязат в нашата държава“, допълни той. Умеров каза, че Украйна е благодарна за военната помощ и оръжията, доставени от нейните партньори, но само половината от обещаните доставки са пристигнали навреме. „Всяко забавяне облагодетелства много по-големия и по-добре оборудван враг на Украйна, с фронтова линия, простираща се на 1200 км“, уточни той. „Времето е изключително важно и за да отблъснем атаките, трябва да имаме доставки навреме“, каза още Умеров.

Още: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

Украйна полага огромни усилия да наеме необходимия брой войски за попълване и ротация на уморени и изтощени войници, някои от които се бият от февруари 2022 г. В тази връзка нов закон за мобилизацията влезе в сила миналата седмица.

Умеров каза, че до 1,2 милиона мъже са актуализирали военните си досиета онлайн, както изисква законодателството, за да помогнат в набора на офицери, но не каза колко правителството иска или смята, че ще може да призове. Военни анализатори определят броя на украинския отбранителен персонал, включително сигурността и правоприлагането, на повече от един милион. Министърът каза, че Русия има около 500 000 войници в Украйна и близо до нейните граници и се готви да добави още 200 000-300 000.

Краткосрочните цели на Киев

Умеров, който е етнически кримски татарин, тюркско малцинство от полуострова, превзет от Русия през 2014 г., повтори, че Киев е решен да освободи цялата си територия до международно признатите си граници от 1991 г., включително и Крим. Но основната военна цел за следващите месеци ще бъде да задържи своите отбранителни линии и да парира атаките на врага, като същевременно засили украинския военен капацитет във въздуха, морето и на сушата.

Още: 100 млрд. евро от НАТО за Украйна: Чака се развитие по-скоро

Той каза, че се надява изтребителите F-16 да бъдат доставени „много, много скоро“. „Имаме нужда от толкова, колкото можем да получим“, каза Умеров. „На този етап сме фокусирани върху обучението на нашия персонал и пилоти, фокусирани сме върху инфраструктурата, фокусирани сме върху привличането на екипи за експлоатация и поддръжка и работим върху модернизацията или въвеждането на повече платформи“, уточни още военният министър Той каза, че Украйна също така продължава да засилва собственото си производство на оръжия и дронове, както и възможностите си за електронна война.

Още: Украйна промени проектозакона за мобилизацията след силното обществено недоволство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

В Русия мислят как жените задължително да раждат - законово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа