Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна иска оръжия с голям обсег. Какво може да даде САЩ?

26 септември 2024, 07:30 часа • 1238 прочитания

Дебатът за оръжието на Украйна вече се завъртя около проблема дали САЩ вече ще ѝ прехвърлят оръжия с "далечен обсег". Но може и да означава различни неща, пише The New York Times.

Съединените щати имат оръжия, които могат да поразяват много далеч, но е малко вероятно да ги доставят на Украйна поради опасенията, че например атака срещу руската столица Москва с американско оръжие може да предизвика Трета световна война.

Киев многократно е натискал администрацията на Байдън да предостави оръжия с максимален боен радиус. Привържениците на Украйна все повече обсъждат нейните призиви за прехвърляне на оръжия с "далечен обсег". Терминът обаче няма ясна военна дефиниция и украинските лидери използват емоционалния му компонент, за да убедят Белия дом да достави все по-сериозни оръжия. Още: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

За над 2,5 години военни действия в Украйна изразът :оръжия с голям обсег" наистина стана популярен сред хората. В същото време под него попадат все по-модерни разновидности на американското оръжие. Тенденцията започна малко след като руските войски навлязоха в Украйна през 2022 г., когато правителствените служители на САЩ за първи път използваха този термин. В началото това означаваше...

Артилерия

САЩ изпратиха на Украйна най-далекобойните си артилерийски оръдия от арсенала си: 155-милиметрови гаубици, които могат да изстрелят 45-килограмови снаряди по цели на около 30 километра. Всеки снаряд носи около 11 килограма експлозив.

От началото на войната в Украйна са изстреляни 3 милиона артилерийски снаряда M795 от този тип оръдия. Този модел може да бъде оборудван с навигационен комплект, който насочва снаряда към целта, но няма доказателства, че Пентагонът е снабдил Киев с тях.

Украинските войници изстрелват много повече боеприпаси от американските войски, като износват дулата на оръдията по-бързо. Подмяната им изисква специализирано оборудване, а това не е лесно да се направи на терен. Още: Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег

Само за няколко месеца обаче дискусията за оръжията на Украйна премина към следващото наземно оръжие с по-голям обсег...

Ракети за системи за залпов огън

Обсегът на това оръжие е два пъти по-голям от този на снарядите, изстреляни от 155 мм гаубици. Високомобилната ракетна система за многократно изстрелване HIMARS е петтонен камион, носещ шест управляеми ракети, всяка от които "доставя" 90-килограмова експлозивна бойна глава на разстояние от около 80 километра.

На 1 юни 2022 г. Пентагонът обяви, че ще изпрати четири батерии HIMARS в Украйна. Няколко седмици по-късно министърът на отбраната Лойд Остин ги нарече част от „оръжията с голям обсег“ на украинските въоръжени сили. Оттогава американската армия е изпратила повече от 40 системи и хиляди ракети за тях в Украйна.

Но системите HIMARS могат да изстрелват и друг вид боеприпаси. И тук отиваме на друго ниво...

Балистични ракети с малък обсег

От началото на военните действия украинският президент Володимир Зеленски поиска оръжия, които могат да поразяват цели по-далеч от фронтовата линия на територия, контролирана от Москва. Още: САЩ разработват евтин боеприпас с голям обсег за Украйна

Един пример за този тип оръжие е тактическата ракетна система на армията ATACMS. Държавният департамент официално обяви тяхното разполагане.

ATACMS може да поразява цели на разстояние до 300 километра и да носи около 170 килограма експлозиви.

Балистичните ракети се издигат много по-високо в атмосферата от артилерийските ракети и летят многократно по-далеч, връщайки се към земята с невероятно високи скорости поради гравитацията. Този клас балистични ракети могат да поразяват цели на разстояние до 1000 километра.

В момента САЩ не разполагат с оръжия в следните две категории:

Балистични ракети със среден обсег

Съединените щати разработиха балистични ракети със среден обсег по време на Студената война, но до голяма степен ги изоставиха преди десетилетия. Това отчасти се дължи на Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF), който Вашингтон и Москва подписаха през 1987 г. Договорът забранява балистичните ракети с наземно изстрелване с обсег между 500 и 5500 километра. Още: Риши Сунак ще призове Г-7 да даде далекобойни оръжия на Украйна

Но договорът се срина през 2019 г., след като Белият дом обвини Русия в нарушаване на неговите условия. Документът забранява особено опасни и потенциално ядрени оръжия, които могат да застрашат Москва от територията на НАТО и които Съветският съюз трудно би свалил.

Крилати ракети

Най-известният пример от този клас е Tomahawk (Томахоук), разработен през 70-те години за американския флот. ВВС приеха версия за изстрелване от въздуха, а армията имаше наземен вариант, но те попаднаха в Договора за INF.

Въпреки че има различни версии на Tomahawk, техният обхват рядко надхвърля 1600 километра. Те могат да носят конвенционална бойна глава с експлозивна мощ от около 180 килограма TNT (тринитротолуол) или малка термоядрена бомба, но десетки хиляди пъти по-мощна.

За разлика от високолетящите балистични ракети, крилатите ракети като Tomahawk са оборудвани с малки стабилизатори, които им позволяват да летят хоризонтално над земята на малка надморска височина и използват малки реактивни двигатели, което им дава 5 пъти по-голям обхват от ATACMS.

Засега доставка на Tomahawk в Украйна не е обсъждана, но Пентагонът обмисля възможността за прехвърляне на по-малки стелт крилати ракети с въздушно изстрелване. Това е ракетата "въздух-земя" с инерционно сателитно насочване JASSM. Най-основната версия има експлозивна мощ от около 110 килограма тротил и обсег от около 370 километра. Бойният радиус на по-модерните версии е над 1600 километра, пише още The New York Times.

Междуконтинентални балистични ракети (МБР)

МБР носят ядрени бойни глави и могат да бъдат изстрелвани от подземни силози или потопени подводници. Те летят до 11 300 километра и поразяват цели на другия край на планетата.

Взривната им мощ се измерва в стотици хиляди тонове тротил.

Те очевидно не са подходящи за Украйна, тъй като използването им срещу Русия почти сигурно би провокирало световна ядрена война.

Хиперзвукови оръжия

В момента тези оръжия се разработват само от САЩ, Русия и Китай. Те летят над 5 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да маневрират рязко, за да преодолеят защитата на противника. Още: Пентагонът разясни позицията си за потенциала на Украйна за удари с далечен обсег

Някои балистични ракети с малък обсег отговарят на това определение по време на последната фаза на полета, но вдиганият заради войната в Украйна шум относно хиперзвука е за ново поколение ракети, които могат бързо да достигнат и поддържат тези скорости, докато пресичат океани или континенти на ръба на Космоса.

Пентагонът разработва два вида хиперзвукови оръжия за полети на разстояния от няколкостотин до няколко хиляди километра. За разлика от повечето други ракети, които носят експлозиви, тяхната бойна глава е твърдо парче волфрам, метал, който е около 70% по-плътен от оловото и унищожава цел, използвайки кинетичната енергия, освободена, когато удари цел със скорост над 900 метра за секунда.

Дори след като похарчи милиарди за разработка, Пентагонът все още не е произвел работещ прототип.

Автор: Джон Исмей 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес