Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна - дроновете атакуват: Когато хищниците стават жертви (ВИДЕО)

23 юли 2024, 13:22 часа • 1722 прочитания

Войната в Украйна категорично е пример за нововъведение във военното дело, което ще определя тенденциите за много време напред – дроновете. От по-евтините, бързи и лесни за производство FPV, които основно се използват като камикадзе, до по-сложни разработки, включително такива, които се използват за бомбардировка и разузнаване.

Скорошни примери с видеокадри демонстрират колко много и Украйна, и Русия усъвършенстват своите способности да използват дронове за военни цели. От украинска страна примерите са два – с FPV дронове са свалени руски разузнавателни безпилотни апарати "Зала" и "Орлан-10" - в района на Велика Новоселка, участъка на фронта "Времеевски" (линията Бердянск - Велика Новоселка - Угледар). Специално това е голям успех за Украйна, защото руските разузнавателни дронове дават големи възможности на руската армия за последващи удари и бомбардировки:

Такива видеокадри има и от Лиманското направление:

И още – в края на юни, в Харковска област украинците отново с FPV дрон сваля руската безпилотна гордост "Ланцет":

Още: Руски пропагандатори: Губим войната с дроновете и надеждите, че Китай ще помогне, са напразни

Руснаците също има с какво да се похвалят – също FPV те са успели да свалят украинския дрон "Баба Яга", който прилича много на безпилотен хеликоптер и се използва основно за бомбардировки:

Всичко това ясно показва, че и Украйна, и Русия търсят и намират начини да противодействат на дроновете извън зенитни ракети. Боевете във въздуха вече изглеждат по-различно – защото дроновете са по-евтина алтернатива на ракетите, нерядко с резултати, подобни на тези, постигани с ракети, особено на фронта.

Междувременно, на 20 юли, когато имаше руска атака с дронове "Шахед" срещу цели в Украйна, се появи информация за свален 1 нов вид руски дрон. Дронът летял на много ниска височина, от 20-30 метра, за да не може да бъде лесно засечен от радар, изглежда крилата му са от дърво (също материал, който се използва, за да няма електромагнитни излъчвания) - засега украинската армия го класифицира като "неизвестен", пише украинското издание Defense Express.

Сваляне на дронове: Методите на руснаците и на украинците – в Русия ругаят как го правят (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес