Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското посолство у нас за удара по детската болница: Това е едно от най-големите военни престъпления на Русия

08 юли 2024, 22:01 часа • 2039 прочитания

В съобщение до медиите украинското посолство у нас определя днешната руска атака по детската болница в Киев като едно от най-големите военни престъпления на Русия по време на пълномащабната война.

"На 8 юли руснаците извършиха масирана атака срещу Украйна и обстрелваха Киив, Днипро, Кривий Риг, Словянск и Краматорск", се казва в съобщението. 

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

"В резултат на атаката беше разрушена новата сграда на болницата "Охматдит" (родилна и детска) - най-голямото детско, а не военно, диагностично и лечебно заведение в Украйна и едно от най-големите в Европа. 

Годишно в болница "Охматдит" се лекуват до 18 000 деца, около 20 000 получават спешна помощ в травматологичния център и се извършват около 7 000 операции. "Охматдит" спасява животи, лекува деца с рак", пишат от украинското посолство в София.

"Пострадали са интензивно, операционно и онкологично отделение. Руският удар разруши сградата, в която децата бяха на диализа, тоест бяха прикрепени към апарати за пречистване на кръвта. Хора се озоваха под развалините на сградата, точният брой на жертвите засега не е известен. Вече е ясно, че това е едно от най-големите военни престъпления на русия по време на пълномащабната война.

Още: Зеленски за руския удар срещу болници: Тези изверги да очакват нашия отговор

Още една болница в Киев беше разрушена от руската атака през деня. Това е доказателство, че русия целенасочено удря лечебни заведения и обекти на гражданската инфраструктура", се казва още в съобщението.

"Русия целенасочено воюва с цивилното население на Украйна, атакувайки жилищни сгради, болници. Цели семейства умират в собствените си домове по време на обстрел. русия за пореден път показа, че е терористична държава.

Тази варварска атака още веднъж демонстрира на целия свят, на всички лидери и страни, че е необходимо възможно най-скоро да се предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Допълнителни "Пейтриът" и оръжия.

Още: Варварство: Франция и Великобритания осъдиха руската атака срещу детска болница и родилен дом в Киев

Престъпленията на Москва заличават всяка възможност за диалог с режима на Путин. Руските лидери имат място в международния трибунал, а не в залата за преговори", се подчертава в текста.

От посолството на Украйна в София цитират и външния министър на страната Дмитро Кулеба, който призовава всички държави и международни организации "категорично да осъдят днешното нападение, да предприемат незабавни мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна и да отхвърлят всякакво мълчаливо съучастие на убиеца на деца и цивилни".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес