Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският парламент забрани религиозни организации, свързани с Русия

20 август 2024, 14:15 часа • 825 прочитания

Върховната Рада (украинският парламент) прие на второ четене закон за забрана на дейността на религиозни организации в Украйна, свързани с Русия - по-специално това ще засегне Украинската православна църква /УПЦ/, свързана с Московската патриаршия.

Законът влиза в сила 30 дни от датата на публикуването му, заяви депутатът Ярослав Железняк в социалните мрежи. Законът трябва да бъде подписан и от президента Володимир Зеленски.

Изключение се прави само в една точка - общностите на УПЦ ще имат 9 месеца да прекъснат връзките си с Руската православна църква.

Още: Зеленски затегна санкциите срещу Украинската православна църква

Първи реакции: Време беше!

Първите реакции на новината вече могат да се проследят в украинското информационно пространство. Така например, украинският военнослужещ ​​Станислав Бунятов с позивна "Осман", който стои зад телеграм канала "Говорять Снайпер", написа, че още по време на военните действия в Донбас 2014-2018 г. служителите на УПЦ "открито оправдаваха руската агресия, виждани са неведнъж в тесен контакт с ФСБ и отказваха да погребват загиналите ни защитници". Той добавя, че сега следва всички те да бъдат осъдени и въпросът ще бъде приключен.

Още: Украинските специални служби обискират църкви и манастири за връзки с Русия

УПЦ е проводник на руските интереси

Украйна обвинява УПЦ в проводничество на руските интереси и подкрепа за агресията на Русия. Руският патриарх Кирил неведнъж е изразявал твърда подкрепа за инвазията и е казвал на вярващите, че управлението на Путин над Русия е предписано от Бога.

След пълномащабната руска инвазия, УПЦ обяви независимост от Руската православна църква, но не се провъзгласи за автокефална.

Още: Руската църква е аут от Украйна, защото е инструмент на Путин - историята на изгонването

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес