Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински земи за Русия? Мирният план на Шолц според La Repubblica

09 септември 2024, 13:39 часа • 3174 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц подготвя "мирен план" за Украйна, който предполага, че Руската федерация ще задържи част от завзетите украински територии, твърди италианският вестник La Repubblica.

Шолц планира да влезе в историята като "канцлер на мира", използвайки войната в Украйна, за да си върне загубените позиции на домашната сцена, счита изданието.

Още: Съветникът по националната сигурност на Индия отива при Путин за мир в Украйна

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и крайнолявата BSW, които искат да прекратят доставките на оръжие от Берлин за Киев, постигнаха огромни успехи на два регионални избора в Германия преди седмица, докато коалиционните партии на Шолц получиха удар. Зашеметен от опустошителните изборни резултати в Тюрингия и Саксония и преследван от все по-настойчиви слухове, че евентуално поражение на 22 септември в Бранденбург може да го принуди да направи крачка назад, канцлерът реши да изиграе украинската карта, за да излезе от ъгъла, пише La Repubblica.

Материалът идва след думите на Шолц, че "сега е моментът да обсъдим как можем да излезем от тази военна ситуация и да постигнем мир по-бързо“: "Да излезем от военната ситуация": Шолц поиска преговори за мир в Украйна.

Шолц работел по нови "Мински споразумения"

Изданието, позовавайки се на източници в парламента, отбелязва, че германският канцлер работел заедно с някои от членовете на партията си върху своеобразни „Мински споразумения“, които включвали възможността за прехвърляне на части от украинската територия към Москва. Засега всичко това е в полето на спекулациите - няма никакви официални коментари.

В същото време източникът на италианската медия отбелязва, че „канцлерът иска да склони Украйна на всяка цена“.

Още: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Снимка: Getty Images

Шолц заяви, че нужда от преговори с Русия има. Той посочи, че е обсъдил въпроса с украинския президент Володимир Зеленски, с когото е в „добри“ отношения. Зеленски се съгласил, че Русия трябва да присъства на следващата международна мирна конференция - такава е позицията и на самия германски канцлер.

Още: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин

Бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник заяви, че украинските власти нямат нищо против Германия да стане посредник в преговорите между Киев и Кремъл. Той призова Олаф Шолц да се свърже с Путин и да обсъди с него преговорите за Украйна, съобщава УНИАН.

Още: Новата лъжа на Путин: Ако има мир, Зеленски вече няма да е президент (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес