Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Убил е повече украински военни отколкото всеки руски генерал": Защо Зеленски смени генерал-лейтенант Содол?

25 юни 2024, 08:23 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски обяви във видеообръщението си снощи, 24 юни, че сменя командващия Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрий Гнатов. Зеленски не уточни защо се е наложила смяната.

Реклама

Скандал с генерал, "убил повече украински войници, отколкото който и да било руски генерал"

Ден по-рано обаче стана известно, че началникът на щаба на бригада №12 със специално предназначение "Азов" Богдан Кротевич е подал рапорт с искане за разследване на действията на един украински генерал, чието име той не посочи. Кротевич обаче заяви, че този генерал "е убил повече украински военни, отколкото който и да било руски генерал".

В канала си в Telegram Кротевич пише, че се е решил да подаде рапорт след като всички останали варианти са били изпробвани, но без резултат. "Откровено заявявам – опитвах се (не само аз, това е факт, но говоря за себе си), разговарях в кабинети, предавах информация на всички, на които имах възможност, давах показания по дела, за които нямам право да говоря, директно заявявах, че по мое мнение това са "военни престъпления".

Още: "Губим тази война": Командир от 3-та украинска десантно- щурмова бригада

"Не ми пука дали ще започнат разследване срещу мен и не ми пука дали ще ме вкарат в затвора.... В условията, в които се бият бригадите в момента, те показват нереален героизъм - войниците, командирите на взводове, роти, батальони и бригади. И техният героизъм се състои в това, че те сдържат врага не благодарение, а въпреки", добавя още Кротевич, намеквайки за нерешени проблеми във военното командване.

"99% от военните го мразят заради това, което прави"

Нататък Кротевич е още по-категоричен: "Всички военни разбират за какъв човек говоря, защото 99% от военните го мразят за това, което прави. Този човек започва разследвания срещу командири, които напредват и не губят позиции, но не започва разследване срещу себе си. Стига толкова! Рубиконът е преминат. Трябва да знаете, че военните прибягват до медийно огласяване не от хубаво. Това сега е единственият начин да се промени ситуацията.

Още: Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО) 

Единственото нещо, от което винаги ще се срамувам е, че не го направих по-рано. Някои същества са облагодетелствани от факта, че мнозинството мълчи, защото разбира, че може да има "лична вендета" срещу себе си или своите части. Затова отбелязвам, че това е мое лично решение и напълно приемам последствията", завършва командирът от "Азов".

"Украинская правда", позовавайки се на източници, пише, че Кротевич вероятно говори в рапорта си именно за генерал-лейтенант Юрий Содол.

"Главред" пък пише, че рапортът на Кротевич бе предшестван от странен пробив на руснаците на защитата на украинските позиции при Торецк - позиции, които според депутата Маряна Безуглая украинските военни държат още от 2014 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес