Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск отмени пътуването си до Германия на фона на влошените отношения между Варшава и Берлин

10 септември 2024, 13:20 часа • 887 прочитания

Полският премиер Доналд Туск отмени планираното за тази седмица посещение в Германия на фона на влошените отношения между двете страни.

Туск трябваше да пътува до Потсдам, за да получи символичната медийна награда M100 Media Award, която отличава "личности, ангажирани с укрепването на демокрацията, свободата на словото и медиите, както и с европейското разбирателство".

Туск обаче отмени пътуването си в последния момент, позовавайки се на "важни правителствени ангажименти", и ще бъде заместен от министъра на правосъдието Адам Боднар, съобщи Euractiv.

Още: Полският президент отново поиска репарации от Германия заради Втората световна война

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц, който трябваше да произнесе реч за приноса на Туск, също ще пропусне церемонията заради несъответствия "в графика", а вместо него на събитието ще говорят бившият германски президент Йоахим Гаук и бившият министър на отбраната Рудолф Шарпинг.

Според източници на изданието основната причина за влошаването на отношенията между двете страни вероятно са газопроводите "Северен поток". По-конкретно - Варшава отхвърли искането на Берлин да арестува украинец, живеещ в Полша, който е заподозрян в участие в експлозията, а миналия месец Туск каза, че всички инициатори и поддръжници на "Северен поток" трябва "да се извинят и да замълчат".

Нито една от страните обаче не е обявила публично, че отмяната на посещението на двамата лидери в Потсдам се дължи на влошени отношения.

Още: Разкритията за „Северен поток“ разпалиха лют спор между два основни съюзника на Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес