Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция блокира Instagram, но не посочва причината

02 август 2024, 10:44 часа • 784 прочитания

Турция блокира достъпа до социалната мрежа Instagram, съобщи турският технологичен регулатор днес, 2 август, без да посочва причината и продължителността на забраната, предадоха Ройтерс и Франс прес. Мобилното приложение на платформата също е недостъпно.

Турският орган за информационни технологии и комуникация публикува решението си от 2 август на своя уебсайт. Много потребители в Турция написаха в социалната мрежа X, че не могат да влязат в акаунта си в Instagram.

Още: Забрана на пари от Instagram в Русия: Жената на автора на законопроекта печели от реклама там

Причината е убийството на ръководителя на "Хамас"?

Директорът по комуникациите на турското президентство Фахретин Алтун остро разкритикува платформата в сряда, 31 юли, заявявайки, че тя "не позволява на хората да публикуват съболезнования" по повод убийството на Исмаил Хания - ръководител на политическото бюро на палестинската въоръжена групировка "Хамас". "Това е много ясен и очевиден опит за цензура", написа Алтун в социалната мрежа X. Той отбеляза, че Instagram не е посочил никакви нарушения на политиката си, за да вземе такова решение.

За момента няма коментари от компанията майка на Instagram – Meta по въпроса за забраната или коментарите на Алтън, пише БТА.

Още: Ердоган за откриването на Олимпиадата: Неморално към всички християни

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес