Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревожни данни: Заплахите срещу евреи в Обединеното кралство достигат нов връх

15 февруари 2024, 15:26 часа
Реклама

Войната в Газа изглежда предизвиква тревожен скок в заплахите срещу евреите и еврейските институции, предава Euronews. Броят на антисемитските инциденти (враждебно отношение спрямо евреите) в Обединеното кралство достига нов годишен връх, според данни, събрани от еврейска служба за безопасност.

Увеличаване на инцидентите след атаките на Хамас

Годишният доклад на Community Security Trust регистрира 4103 инцидента срещу евреи в Обединеното кралство през 2023г., най-високият общ брой, докладван някога за една година. Според данните, извлечени от инциденти, докладвани от потърпевшите, две трети от тях през 2023г. са се случили след атаките на Хамас на 7 октомври в Южен Израел - 2699 в сравнение с 392 за същия период на 2022 г.

Още: Нова мода: Обстрелват еврейски училища в Канада

Това включва 416 инцидента, докладвани на CST, който работи за защита на британските евреи от антисемитизъм, през седмицата след атаките. Видовете регистрирани разправии включват нападение (с 96% повече от 2022 г.), повреда и оскверняване на еврейска собственост (с 146%), заплахи (с 196%) и обидно поведение (с 149%). Онлайн антисемитизмът се е увеличил с 257%.

CST заявява, че "движещата сила" зад скока от 147% в антиеврейските злоупотреби миналата година е атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври. „Тридесет и един случая на антиеврейска омраза са докладвани на 7 октомври, деня на атаката на Хамас, докато CST регистрира средно по пет инцидента на ден между 1 януари и 6 октомври.“

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли осъди нарастването на антисемитските злоупотреби като „крайно плачевно“. Той каза, че правителството е предприело стъпки да се противопостави на това, включително увеличаване на финансирането за сигурността в еврейските училища и места за поклонение.

*Докладът на CST може да прочетете: тук

Още: Неизвестни оскверниха и подпалиха еврейско гробище във Виена (СНИМКИ)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес