Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токът спря за стотици хиляди в Южна Русия

09 юли 2024, 20:17 часа • 2820 прочитания

600 000 души в Южна Русия са без ток - това става ясно от данни на руското министерство на енергетиката.

Според официалната информация, 324 000 души са без ток в Ростовска област, 181 000 в Краснодарския край и Република Адигея и 94 000 в Астраханска област.

Още: 20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Без ток за руснаците - защо?

Основната изтъкната от министерството причина е "високо сезонно потребление, причинено от аномалните високи температури".

Това обаче не е всичко - губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов казва, че днес приключил авариен ремонт в 7-ми блок на Новочеркаската електроцентрала, имало извършени аварийни ремонти на електропроводите в района на Неклиновски и Таганрог. Продължавала работа по 1-ви блок на Ростовската ТЕЦ-2 - уж до края на деня, както и по 2-ри блок на Волгодонската ТЕЦ-1 и се чака там ремонтът да приключи утре. Има авариен ремонт и в един от блоковете на Ростовската атомна електроцентрала и всичко това значи 1000 мегавата загуба, твърди руският информационен опозиционен телеграм канал ASTRA. Няма уточнения какво точно се ремонтира и защо.

Атака с дронове обаче, която удари електрическа подстанция в квартал "Родионово-Несветайски", също пречи за нормалното подаване на ток. По предварителни оценки на специалисти, възстановяването ще отнеме до 3 дни. Затова засега остава необходимостта от въвеждане на временни спирания в региона, казва Голубьов в официалния си канал в Телеграм.

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес