Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Той", "тя" и "то" не стигат": В Германия могат да ви глобят, ако не знаете новите местоимения

20 юли 2024, 18:00 часа • 7113 прочитания

Умишлената злоупотреба с местоимения ще доведе до глоби съгласно Закона за самоопределение (предназначен да улесни промените в официално регистрирания пол и име. - бел. прев.) в Германия. Съдебните процедури по този въпрос не са далеч, твърди Die Welt.

За да избегнете конфликтни ситуации, вече трябва да знаете не само "той", "тя", "то", но и нови местоимения, като например полово неутралните dey или xier. Опасността се крие в параграфи 13 и 14 от закона.

На 1 август влиза в сила така нареченият Закон за самоопределение. Всеки може да смени пола си и името, дадено му от родителите, като премине през процедурата по регистрация. От ноември новият закон ще замени стария за транссексуалните от 1980 г. Вече се виждат първите признаци на предстоящи социални конфликти.

Не само достъпът до съблекалните, тоалетните и други зони, запазени преди това изключително за биологични жени, скоро може да се превърне в източник на правни конфликти. Така нареченото "неправилно ползване" заплашва да се превърне в много голямо бойно поле.

Съгласно член 13 от Закона за самоопределение има така наречената "забрана за разкриване", която гласи: "Ако полът и името на дадено лице са били променени в съответствие с член 2, полът и името, регистрирани преди промяната, не могат да бъдат разкривани или публикувани без съгласието на лицето." Тук обаче има подтекст, който позволява различни интерпретации и тълкувания.

Противоречива е степента, до която неправилното определяне на пола на човек – тоест разкриването в речта на нежелана полова идентичност – може да доведе до бъдеща глоба. Член 14 от законопроекта на федералното правителство гласи: „(1) Административно нарушение е разкриването на пола или името на лице в нарушение на член 13, параграф 1, с намерението да причини вреда на съответното лице. (2) Административно нарушение може да се наказва с глоба до 10 хиляди евро.

Къде започва misgendering (объркване на пола, бел. ред.)? Можете ли да бъдете наказан, ако използвате грешни местоимения, като например наречете "той" човек, който сега е жена? Федералното министерство по семейните въпроси се опитва да обясни. 

Сред куиър активистите е ясно, че те възнамеряват да тълкуват новия закон в своя полза. Например уебсайтът Siegessäule публикува следното съобщение: "Освен това "забраната за разкриване", съдържаща се в закона, класифицира за първи път заличаване на името, принудителното разкриване на пола на дадено лице и неправилния пол като административно нарушение с глоби до 10 хиляди евро." В сайта обаче не се споменава, че при извършване на престъпление трябва да има намерение за умишлено причиняване на вреда на някого. Тълкуването на този закон вероятно ще занимава специализираните юристи дълги години напред.

Ситуацията се усложнява от факта, че вече има не два традиционни пола, а много. Още през 2014 г. Facebook предлагаше възможност за избор между 60 различни пола. Оттогава техният брой нараства. 

Големият брой полови различия не са отразени в трите лични местоимения "той", "тя", "то" за трето лице единствено число. Отдавна е обичайна практика в социалните мрежи да посочвате в профила си местоимението, с което трябва да се обръщат към вас, а тези, които не го правят, се смятат от някои за пасивно-агресивни. Лингвистът Джон Макуортър наскоро описа местоименията в New York Times така: "Най-простите думи предизвикват най-бурни реакции".

Министерството на правосъдието на Германия също успокоява, като посочва какво няма в закона: "Законът за самоопределение не изисква от никого да използва "неопрононими" (нелогични лични местоимения от трето лице, които надхвърлят вече съществуващите в езика"), като dey или xier". Но това, което чисто правната гледна точка пренебрегва, е, че misgendering е термин, който подлежи на социално обусловени промени в значението си. Ако този термин все още не означава просто използване на неправилни местоимения, то това може да се случи след няколко години като част от нова тенденция, която все повече води до институционална стандартизация и регулиране на всички възможни езикови процеси.

Благодарение на новия закон може да се предположи, че в бъдеще всички видове неправилно определяне на пола на физическо лице могат да станат основание за дела. Само онези, които забравят последните културни войни, могат да се надяват, че някои активисти и "потърпевши страни" няма да се опитат да тълкуват забраната за разкриване на пола в своя полза. Въпреки това, за да се елиминират подобни случаи на неправилна употреба на местоимения, е необходимо да се знаят всички въпросни "правилни" термини.

Какво следва?

В Германия все още няма местоимения за недвоични хора. Например, както в английските they или шведски hen, където те отдавна са се установили. Ако не искате случайно да направите грешен избор на местоимение, трябва да овладеете целия този каталог.

Тези три местоимения обаче са само малка част от разнообразието от местоимения, обхванати на страницата на небинарната Уикипедия. Те включват per (получено от човек), ind (от индивид), A (произнася се хей), rhei (както в "pantha rhei" - всичко се движи и нищо не е в покой - опция за философски образовани), sei или sey като германизирана форма на те.

Анна Хегер разработи значителен брой немски местоимения. Хегер нарича себе си с местоимение xier и описва процеса на разработване на местоимения по следния начин: „През 2009 г. осъзнах, че ми липсва полово неутрална опция в немския език. Просто имаше празнина в езика. Мислех, че разработването на местоимения няма бъде толкова трудно, но разбрах, че немската граматика поставя повече изисквания към местоименията, отколкото английската граматика."

По-известен от Хегер е Лан Хорншайд, човек, който стана широко известен през 2014 г., когато в медиите се появи информация за препоръки, разработени от Хорншайд и „Работната група по феминистки говорни актове“ (AG für feministisches Sprachhandeln) към Берлинския университет Хумболт. В него Хорншайд и други учени предлагат да се въведе окончанието "X" в немския език и да се използва за създаване на неутрални по пол съществителни. Вместо Professorin (професорка) и Professor (професор) или Student (студент) и Studentin (студент), може да се каже например Professx или Studierx, множествено число Professxs и Studierxx. Тогава въпросителното местоимение, използвано за въпрос за тези хора, ще бъде Wex (кой?) вместо Wer, пише Die Welt.

Днес, в допълнение към алтернативата Y („позовавайки се на английското защо?“), Лан Хорншайд все още предлага леко модифицирана форма на оригиналната идея X от 2014 г.: "Ex означава "изход от пола", "напускане на пола". Това означава, че човек, който е така наречен, възприема себе си като изключителен по пол, нито жена, нито мъж. Ex може да се използва като лично местоимение в трето лице единствено число".

Ким де л'Хоризон, най-известната небинарна личност в немскоезичната литература, също изпитва отвращение към местоименията: "Местоименията са тълкуване на тялото. Те са проклятия, чрез които човечеството е сведено до двоична форма." Американският лингвист и консервативен политолог Джон Макуортър отбеляза, че борбата за местоименията, както всички дебати за „неутрален по отношение на пола“ език, може да се основават на погрешни схващания. Езикът не е затвор, който непременно ограничава човешката мисъл. Макуортър пише: "Полът на тайландски е изцяло двоичен – "той" и "тя". Въпреки това, хората, известни като катои, понякога наричани "трети пол", всъщност имат силно място в тайландската култура".

Подобни лингвистични открития биха могли да помогнат за охлаждане на непрекъснато съществуващата езикова война и да успокоят и двете страни. Въпросът за местоименията обаче, както и джендъризацията, отдавна е въпрос на лично мнение, което вече не се влияе от научни открития. 

ОЩЕ: "Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес