Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тирана ври и кипи: Протестиращи искат оставката на Еди Рама и мятат коктейли "Молотов" (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 10:07 часа • 1292 прочитания

Безредици обхванаха столицата на Албания - Тирана в понеделник, съобщават световни и местни медии. 

Исканията на протестиращите

Протестиращите призоваха дългогодишния ляв премиер Еди Рама да подаде оставка, обвинявайки правителството на премиера в корупция, непотизъм и опити да накара опозицията да млъкне.

Протестите, организирани от дясната опозиция, а повод за тях е задържането под домашен арест на лидера на опозиционната партия Сали Бериша по обвинения в корупция за действия, предприети от него, когато беше министър-председател. Бериша отрече каквото и да е нарушение.

Безредиците: Изгориха плакат на Еди Рама

Протестът протече под мотото "Поход към Тирана - сега или никога". Демонстрацията започна в 18.30 ч. )местно време) с половин час закъснение от обявяването и приключи малко преди 22.00 ч., пише македонската медия "Слободен печат". 

Протестиращите влязоха в сблъсъци пред кабинета на министър-председателя Еди Рама и след това продължиха към централата на неговата Социалистическа партия, където изгориха плакат на Рама с бензинови бомби, пише Reuters.

В социалните мрежи се появиха кадри как протестиращите хвърлят коктейли "Молотов" срещу централатан а Социалистическата партия в Тирана, чиято сграда беше опожарена. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпата. ОЩЕ: Гърция иска да лидира евроинтеграцията на Западните Балкани

Демонстрантите отново се сбиха с полицията в министерството на вътрешните работи и офиса на кмета на Тирана, който е от партията на Рама. След това протестиращите преминаха през града, трошейки билбордове и друга общинска собственост и подпалвайки контейнери за боклук, допълва Reuters. 

Засегнатите от протеста

По време на безредиците са пострадали 10 полицаи. Един от демонстрантите се е запалил с коктейл "Молотов", но пожарникарите са го спасили.

Заради блокирани улици и невъзможност да се стигне до най-близкото здравно заведение, жена родила в колата на съпруга си, пише македонската медия "Слободен печат". ОЩЕ: Коктейли "Молотов" полетяха към сградата на албанското правителство (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес