Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Орбан нарече "безотговорно" решението на Украйна да се защитава срещу Русия

27 септември 2024, 14:27 часа • 1446 прочитания

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан от доста време насам се "слави" с прокремълската си реторика, а сега натрупа пореден пример в колекцията.

Високопоставеният съветник на министър-председателя - Балаж Орбан (двамата нямат роднинаска връзка) - разкритикува съпротивата на Украйна срещу пълномащабната инвазия на Русия, чието начало даде диктаторът Владимир Путин през февруари 2022 г. Той нарече защитата на украинците „безотговорна“ и намекна, че ако Унгария би действала по друг начин.

Балаж Орбан и преди е изказвал спорни тези за войната в Украйна, несъвместими с политиките на Европейския съюз, от който Будапеща е част: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин".

Балаж Орбан сравни антисъветското въстание в Унгария с войната в Украйна

Съветникът направи коментарите си, докато обсъждаше антисъветското въстание в Унгария през 1956 г., което е брутално потушено от Червената армия.

„Имайки предвид 1956 г., вероятно не бихме направили това, което президентът Зеленски направи преди две години и половина, тъй като е безотговорно, тъй като виждаме, че той вкара страната си в отбранителна война, бяха загубени много животи и територии“, каза той в интервю за Mandiner TV, публикувано на 26 септември.

Още: Унгарският премиер Орбан започна да отслабва по "руския метод"

„Нека повторя, че това е правилно и суверенно решение (на Украйна - бел. ред.). Но ако ни бяха попитали, нямаше да препоръчаме това, изхождайки от случилото се през 1956 г.“, твърди Балаж Орбан.

В публикация във Facebook водещият унгарски опозиционер Петер Мадяр заяви, че Балаж Орбан „няма място в обществения живот след скандалните си и предателски коментари“: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО).

Премиерът Орбан: Думите на съветника ми са грешка

В изказване по националното радио на 27 септември премиерът Виктор Орбан заяви, че думите на помощника му са били грешка, предаде Reuters. Той подчерта, че хората трябва да говорят „много внимателно и ясно“ по такива въпроси.

„Сега моят политически директор направи двусмислено изявление, което е грешка, тъй като нашата общност стои на основата на революцията от 1956 г., израснала е от нея“, каза Виктор Орбан.

Още: Анализ: Бивш съюзник на Орбан застрашава властта му, а Путин няма да помага вечно

Унгария и действията ѝ в полза на Русия

Унгария е смятана за ключов съюзник на Русия и "троянски кон" в ЕС. Орбан неведнъж е блокирал помощта за Украйна, настоявал е за преговори, без да уточнява дали иска спраделив мир, и често е повтарял тезите на Кремъл. Унгария осъди войната, но отказа да доставя оръжие на Украйна. Правителството в Будапеща е и срещу допълнителните санкции срещу Москва.

Снимка: Getty Images

Откакто пое председателството на Съвета на ЕС през юли, Орбан засили опитите си да се изяви като посредник между Москва и Киев. Той предприе визити при Зеленски, но и при Путин, китайския лидер Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп. Посещенията му предизвикаха критики от страна на ЕС и бойкот на срещи на министрите на високо ниво под егидата на унгарското председателство.

Още: Под прикритие: Орбан и Путин играят заедно в Африка?

В началото на юли Унгария тихомълком промени правилата на програмата си „Национална карта“, за да позволи на руски и беларуски граждани да влизат в страната в рамките на опростен процес за получаване на визи, при който отпадат засилените проверки за сигурност или други ограничения. В отговор на промяната на политиката европейски парламентаристи публикуваха писмо, в което призоваха ЕП да преразгледа членството на Унгария в Шенген.

През август пък украински бежанци започнаха да се изселват от приюти в Унгария, след като правителството прие постановление за ограничаване на жилищната помощ за украинците, бягащи от страната си.

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес