Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът решава дали да екстрадира Асандж в САЩ (НА ЖИВО)

02 май 2019, 09:30 часа • 1403 прочитания

Един ден след като беше осъден на 50 седмици затвор за нарушаване на условията на гаранцията си, британски съд ще разгледа искането за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ, предава AFP.

Вашингтон иска екстрадиране на австралиеца, който бе арестуван на 11 април, след като прекара 7 години в еквадорското посолство в Лондон, за да бъде обвинен в "заговор" с бившия разузнавателен агент Челси Манинг от американската армия.

Американският обвинителен акт, който беше разкрит едва след ареста му за нарушаване на гаранцията, го обвинява, че е помогнал да се разбие парола, съхранявана на компютрите на Министерството на отбраната през март 2010 г. Обвинението предвижда максимална присъда от 5 години.

Манинг предаде стотици хиляди класифицирани документи на „Уикилийкс“, излагайки американските военни действия в иракската война и дипломатическите тайни за десетки страни.

Главният редактор на „Уикилийкс“ Кристин Храфсон заяви в сряда, че сега всички усилия ще бъдат насочени към предотвратяване на екстрадирането на Асандж в САЩ. "Това ще бъде въпрос на живот и смърт", предупреди Храфсон.

Поддръжниците на Асандж смятат, че ако той бъде преместен в САЩ, могат да му бъдат повдигнати по-сериозни обвинения и се страхуват от смъртно наказание.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес