Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Съдбата на Грузия виси на косъм": Десетки хиляди излязоха на шествие в Тбилиси (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 01:16 часа • 930 прочитания

„Грузия избира Европейския съюз“ - под този надслов се проведе масово шествие на опозицията в Тбилиси. Десетки хиляди проевропейски демонстранти излязоха на митинга, който се провежда само седмица преди парламентарните избори, които ще решат бъдещия път на страната в Европа. Брюксел замрази процеса на присъединяване на Грузия към ЕС по-рано тази година, след като управляващата партия "Грузинска мечта" прие спорен "закон за чуждестранното влияние", насочен към гражданското общество.

Още: "Грузия избира ЕС": Масов проевропейски митинг в Тбилиси преди изборите (ВИДЕО)

Гласуването в събота ще изправи безпрецедентен съюз на прозападни опозиционни сили срещу управляващата партия „Грузинска мечта“, обвинена от Брюксел в преминаване към авторитаризъм и отклоняване на кандидата за членство в ЕС Тбилиси от европейския му път.

"Съдбата на Грузия виси на косъм"

Десетки хиляди демонстранти, развяващи знамена на ЕС и Грузия и държащи транспаранти с надпис " Грузия избира Европейския съюз ", се събраха на централния площад на свободата в Тбилиси, след като маршируваха към мястото на събитието от пет различни места, съобщиха журналисти от AFP на място. Тълпата изпя националния химн на страната и грузинския текст на европейската "Ода на радостта".

Прозападният президент Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с правителството, се присъедини към митинга. Според нея събирането „показва, че Грузия вече е спечелила и ще се реинтегрира с Европа“. Тя също се обърна към колегата си, който се надява на ЕС, президента на Украйна Володимир Зеленски: „Вие се борите и за Грузия. Вие ще победите и ние ще влезем в Европейския съюз заедно“.

Още: ЕС спря евроинтеграцията на Грузия дни преди най-важните избори в страната

Един от демонстрантите, 20-годишният студент Коте Цинцандзе каза: „Съдбата на Грузия виси на косъм. Тези избори ще решат дали можем най-накрая да се освободим от диктатурата.  „Можете да видите тук, че хората са обединени в решимостта си да бъдем там, където принадлежим – Европа“, добави той.

Друг демонстрант, 49-годишната медицинска сестра Лия Немсадзе, каза: „Този ​​огромен митинг показва, че хората отхвърлят проруското правителство на Грузинска мечта и избират Европа. „Вижте това море от знамена на ЕС. Къде другаде в Европа тези знамена се държат с такава надежда?“, попита тя.

Завой към Москва

Брюксел замрази процеса на присъединяване на Грузия към ЕС по-рано тази година, след като депутатите от „Грузинската мечта“ приеха спорен „закон за чуждестранното влияние“, насочен срещу гражданското общество. Приемането на документа – критикуван като закон в кремълски стил за заглушаване на несъгласието, предизвика седмици масови улични протести и също така накара Вашингтон да наложи санкции на десетки грузински служители.

Още: Европейски министри: Грузия да гарантира честни и свободни избори

По-рано този месец върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел предупреди, че действията на „Грузинска мечта“ "сигнализират преминаване към авторитаризъм". Той нарече предстоящите избори "решаващ тест за демокрацията в Грузия и нейния път към Европейския съюз".

Проучванията на общественото мнение показват, че опозиционните партии вероятно ще съберат достатъчно гласове на изборите в събота, за да формират коалиционно правителство и да сменят управляващата партия, контролирана от могъщия милиардер Бидзина Иванишвили. Анализатори предупреждават за риск от размирици, ако „Грузинска мечта“ се опита да задържи властта независимо от резултата от вота.

Още: Глобяват грузински телевизии, отказали реклами с кадри от войната в Украйна

На власт от 2012 г. партията първоначално преследваше либерална прозападна политическа програма, но през последните две години обърна курса си и беше обвинена, че се сближава с Москва. Кандидатурите за членство в ЕС и НАТО са залегнали в конституцията на Грузия и се подкрепят от около 80 процента от населението, според множество проучвания на общественото мнение, поръчани от групи, включително Националния демократичен институт и Международния републикански институт, предава France24.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес