Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалени руски самолети и хеликоптери с "Пейтриът": Говорителят на украинските ВВС разказва (ВИДЕО)

27 ноември 2023, 19:52 часа • 11048 прочитания

Три руски военни самолета и три руски военни хеликоптера - да, Украйна успя да ги свали в Брянск с "Пейтриът" (Patriot). Това потвърди говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат - думите му са част от обширно интервю, чиято основна тема най-общо е украинската противовъздушна отбрана (ПВО).

Повече свалена руска военна авиация от първоначално известното

Игнат уточни, че общо 2 руски военни самолета (изтребител-бомбардировач Су-34, изтребител Су-35) и 3 руски военни хеликоптера (1 Ми-8 и 2 Ми-8МТПР-1, които са специално предназначени за радиоелектронно заглушаване на радарите на противника) са били унищожени с ПВО "Пейтриът" (Patriot) в средата на май, 2023 година. Стана благодарение на нестандартни решения и действия, по думите на украинския полковник: Равносметката в Брянск: Свалени са 2 руски самолета и 2 хеликоптера, 9 души екипаж са загинали (ВИДЕО)

Този успех е бил последван от свалянето на още един Су-35, над Черно море, в Одеска област, по думите на Игнат пред украинското издание "Новинария". Операцията в Брянск той нарича "клане", като уточнява, че унищожената руска авиационна група е обстрелвала Северна Украйна с лазерно насочвани авиационни бомби.

"Patriot, преди всичко като антибалистична ракета, е изключително сериозна технология. В крайна сметка само челен удар гарантира свалянето на балистична ракета и всичко това става без човешка намеса", коментира Игнат, добавяйки, че сега Patriot пази Киев. Скоро Украйна очаква още един такъв комплекс от Германия.

Русия сваля западните ракети, но не безусловно

Същевременно, Игнат заяви, че руснаците могат да унищожат и прехванат HIMARS и други западни оръжия, но и че постоянно използват пропаганда, за да лъжат какво всъщност са успели да направят.

"Разполагат с комплекси, способни да действат срещу балистика въз основа на техните тактико-технически характеристики. Също могат да свалят крилати ракети Storm Shadow/SCALP, защото това са дозвукови ракети. Но ние не просто изстрелваме тези ракети - има определени трикове, тактически похвати, които използват нашето командване и армия", коментира Игнат.

HIMARS в действие: Отряд руски доброволци се пресели в отвъдното (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес