Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Си Дзинпин ще опита същото в Азия

08 юли 2024, 10:29 часа • 2066 прочитания

Войната в Украйна показа колко са тесни връзките между Русия, Китай, Северна Корея и Иран. Путин и Си Дзинпин "искат НАТО и САЩ да се провалят в Украйна". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за CBS News.

"Войната в Украйна показа колко тясно са свързани Русия и Китай, Северна Корея и Иран. Китай най-силно помага за военната агресия на Русия срещу Украйна. И президентът Си, и президентът Путин искат НАТО и САЩ да се провалят в Украйна. Ако Путин спечели в Украйна, това не само ще окуражи самия Путин, но също така ще насърчи и Си и както каза японският министър-председател - това, което се случва днес в Украйна, утре може да се случи в Азия", каза той.

Столтенберг поясни, че това показва, че НАТО е много важен за Съединените щати и по отношение на справянето с проблемите с Китай.

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

"Така че това демонстрира, че НАТО е важен за Съединените щати и по отношение на проблемите с Китай. Но в НАТО имаме нещо, което го няма друга голяма сила - това са повече от 30 приятели и съюзници. САЩ имат 25% от световния БВП. Заедно със съюзниците от Алианса това е двойно повече - 50% от световната икономическа и военна мощ. Така че Съединените щати съвместно с НАТО са по-силни и в решаването на проблемите с Китай", заяви Столтенберг.

Още: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес