Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Споразумение за сигурност между България и Украйна – разговорите започнаха (ОБЗОР - ВИДЕО)

26 октомври 2024, 10:04 часа • 1328 прочитания

България и Украйна са започнали преговори за подписване на двустранно споразумение за сигурност. Информация за това обаче се появи предимно в украински източници, и то официални – например в официалния сайт на украинското президентство. В Министерския съвет и Министерството на отбраната на България няма и думичка за това.

Според наличната информация, има съгласие за екшън план (т.е. график) за още разговори, с които да бъде оформено споразумението. Целта е разговорите и споразумението да бъдат завършени възможно най-скоро.

"Украйна вече е сключила 27 споразумения за изпълнението на Съвместната декларация на Групата на седемте. Много е важно да имаме такъв документ с България като наш стратегически партньор в Черноморския регион", подчерта Игор Жовква, зам.-началник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски. Думите му са цитирани в сайта на украинското президентство.

Ново руско биологично оръжие?

Междувременно, американският вестник The Washington Post публикува сателитни снимки, които показват значителна активност и разширение на руския полигон "Сергиев Посад-6". В миналото, по времето на СССР най-вече, там са се разработвали биологични оръжия. Снимките проследяват период от 2 години назад и се вижда как СССР лабораториите там се обновяват, има камиони със строителни материали. Някои от превозните средства имат обозначения за биологична опасност.

Засега няма сигурна информация Руската федерация да е използвала биологични оръжия в Украйна:

След приключването на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин коментира пред едно от пропагандните си оръжия в лицето на тв канала "Россия-1", че Русия трябва да продължи да хвърля все повече усилия в Украйна и да не обръща внимание на информация, че врагът се уморявал. Анализаторите на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) считат, че това е явен сигнал от Путин – Путинова Русия чете в голямата картина на войната, че има засилваща се умора от страна на Запада и това окуражава още повече Кремъл. Според казаното от руския диктатор, Запада почвал да гледа все по-реалистично какво става в Украйна и променя реториката си за "нуждата от стратегическа загуба на Русия". Путин пак настоя наред с лицемерието как конфликтът в Украйна се случвал за голямо съжаление на Русия, че мир в Украйна не може да има без да бъдат изпълнени всички негови искания. От ISW пак повтарят – стратегията на Путин за войната в Украйна продължава да е, че Запада ще се умори пръв и че ще изостави Украйна на милостта на Путинова Русия. На този фон руският диктатор вкара с вече подписан президентски указ в Руския съвет за сигурност командира на проруската сепаратистка военна част "Спарта" (паравоенно формирование на т.нар. ДНР) подполковник Артьом Жога – той е на 49 години и е вече най-младият член на Съвета за сигурност на Руската федерация: Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

На този фон, най-големият германски оръжеен производител Rheinmetall обяви, че е доставил още 20 бронирани машини Marder на Украйна.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на бойните действия на фронта в Украйна остава много висока и почти не се променя. За денонощието на 25 октомври по украински официални данни е имало 192 бойни сблъсъка по целия фронт (без Курска област) т.е. с 5 повече на дневна база. Леко намаление има при хвърлените от руснаците авиационни бомби – 139, с 14 по-малко, но има леко увеличение на броя изстреляни от руската армия артилерийски снаряди – 4300, с 300 повече на дневна база – това сочи сутрешната официална сводка на украинския генщаб.

Най-горещите направления остават Покровското и Кураховското – там има съответно 46 и 41 отбити руски пехотни атаки за денонощието на 25 октомври съгласно официалните украински данни. Картината се допълва с цели 22 руски пехотни атаки във Времеевското направление, което е спомагателно за Кураховското. Основните непосредствени руски цели остават Селидово и Курахово, като откъм Времеевското направление руснаците атакуват по линията Богоявленка – Новоукраинка – Катериновка. (КАРТА) Селидово е ключов град за отбраната на Покровск – изглежда обаче, че повечето от южната част на града вече е под руски контрол. Боевете постепенно отиват на север. Руснаците пробиха до Вишнево, ситуацията за Селидово е критична, отново казва пореден украински източник, в случая украинският военен Станислав Осман, част от батальона "Айдар". Той добавя и, че във Времеевското направление руската армия хвърля много усилия с бронирана техника, за да напредне в посока Шахтьорск и Велика Новоселка: "В щурмовете участват сили с размер на полк". От Шахтьорск има директен път към Курахово. А популярният руски военнопропаганден канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, потвърждава косвено, че в Новогродовка украинците са извършили успешна контраатака на територията на мините, защото сега там пак имало руски щурм и то от руската военна част "Максим Кривонос", съставена от бивши украински военни, дезертирали да се бият за Путинова Русия.

(КАРТА) И от Кураховското направление няма добри новини за Украйна – украинският телеграм канал "Офицер+" предупреждава, че руснаците опитват да напреднат към Илиновка и така да обкръжат село Кураховка. Ако успеят, те ще си осигурят още една точка за натиск към град Курахово.

Все така силен е руският натиск в Лиманското и Купянското направление. В Лиманското направление е имало 24 руски пехотни атаки, в Купянското – 17. Там руснаците се опитват да си осигурят колкото се може по-широк и голям плацдарм на реките Жребец и Оскол, за бъдеща основа на операция от север към Краматорск и Славянск. "Рибар" твърди, че руската армия е навлязла в Терно от север, откъм Новосадовка - още няма никакви геолокализирани кадри, които да потвърждават такова нещо. В Купянското направление руснаците владеят около една четвърт от Крухляковка - още една от зоните, които водят към река Оскол.

Още: Проучване: И "руската част" на Украйна иска в ЕС и в НАТО (ОБЗОР – ВИДЕО)

В Краматорското направление руснаците съвсем "му отпуснаха края" - само 1 регистрирана руска пехотна атака за денонощието. Има и геолокализирани видеокадри, които показват, че при Часов Яр украинците са си върнали позиции до мините (блок 9). Миналата седмица "Рибар" с възторг обясняваше как руснаците са напреднали там и това дава възможност да се тръгне на юг, към Ступочки и Константиновка:

В Курска област няма нещо особено като промяна на конфигурацията, въпреки уверенията на Путин как там 2000 украински войници били обкръжени. "Рибар" пак признава, че в точката на най-горещите боеве – района на Любимовка – Зелен път – Новоивановка (Кореневски район), боевете продължават и че украинците там атакуват, а не отстъпват. Освен това, в Суджански район Дарино си е под украински контрол, а в Глушковски район, близо до границата, село Нови път също не е върнато от руската армия, както се тръбеше в края на миналата седмица и началото на тази от редица руски военнопропагандни канали: Нищо общо с реалността: Сирски с рязък отговор към Путин за обкръжението на украинската армия в Курск

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес