Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасяват културното наследство на Украйна с чували с пясък (СНИМКИ)

09 март 2022, 15:15 часа • 3845 прочитания
Реклама

Жителите на украинския град Одеса собственоръчно защитиха символът на града си - паметника на херцог Дюк де Ришельо. Кадри в социалната мрежа Twitter показват как хората сами пренасят чували с пясък, благодарение на които монументът може да остане цял по време на военните действия.

Френският аристократ е потомък на известния френски кардинал де Ришельо. Паметникът му в Одеса е направен от жителите на града в знак на благодарност за специалния му принос за икономическото благополучие на града. Гражданите смятат херцог дьо Ришельо за основател на своя град, въпреки че той започва да го управлява едва девет години след основаването и застава начело само на единадесет години.

Паметникът на херцог де Ришельо в Одеса е първият подобен монумент. Той е изработен от бронз и представя рицаря, стоящ в цяла дължина, със свитък в ръка и гледащ замислено към морето, сякаш наблюдава корабите, влизащи и излизащи от пристанището. Ришельо е представен под формата на римски воин, облечен в тога. Херцогът има лавров венец на главата си, символ на победата и силата. Основата на паметника на Ришельо е украсена с барелефи, алегорично изобразяващи селското стопанство, справедливостта и търговията.

Припомняме, че подобни инициативи по спасяването на украинското културно наследство текат в цялата страна. Широка популярност придоби запечатаният исторически кадър от спасяването на статуя на Исус Христос от Арменската катедрала в град Лвов и пренасянето ѝ до бункер, където да изчака края на войната.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес