След Вучич: И Фицо помага със снаряди на Киев. Путин иска повече, отколкото има в Украйна (ВИДЕО)

5335
След Вучич: И Фицо помага със снаряди на Киев. Путин иска повече, отколкото има в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Image

Новият президент на Словакия Петер Пелегрини заяви, че страната му участва в чешката инициатива за закупуване на снаряди за Украйна. Боеприпасите, които се набавят от страни извън ЕС, се модернизират в словашките заводи, обяви той. Значителна част от тях може дори да бъдат произведени там.

Според местното издание "Правда" Пелегрини е заявил на пресконференция с чешкия президент Петр Павел в Прага, че Братислава подкрепя Киев например и в доставките на електроенергия, за да се предотврати сривът на украинската енергийна система. Държавният глава също така потвърди, че Словакия подкрепя чешката инициатива. Припомняме, че първите боеприпаси от нея вече пристигнаха в Украйна: Първите снаряди от чешката инициатива са в Украйна: "Вече няма глад за боеприпаси".

"С нашите производствени мощности ние ще допринесем значително за успеха на чешката дейност в областта на боеприпасите. Словакия е увеличила производството в своите заводи, където се произвеждат или възстановяват боеприпаси от необходимите калибри", заяви Пелегрини.

Новината е важна, защото правителството на словашкия премиер Роберт Фицо досега почти винаги е изразявало твърда позиция срещу изпращането на оръжия за Украйна, срещу членството на Киев в НАТО и срещу европейските санкции към Русия. Фицо обаче допускаше словашките оръжейни заводи да изнасят без ограничения.

Още: "Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър

Помощта на Братислава идва след новината, че още една по-скептична към ЕС и по-близка до Русия държава - в лицето на Сърбия - помага на Украйна с военни доставки, макар и непряко: Сърбия няма да ограничава продажбата на оръжия за Запада, макар те да отиват в Украйна.

Първата пратка артилерийски боеприпаси, закупени от страни извън ЕС в рамките на т.нар. чешка инициатива, успешно пристигна в Украйна, съобщи по-рано министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Следващите доставки са планирани за юли, като се очаква до края на годината Украйна да получи около половин милион боеприпаси. Припомняме, че през март Чехия събра финансиране за покупка на 800 хиляди боеприпаса за Украйна извън рамките на ЕС, защото капацитетът на индустрията в блока към момента не е достатъчен. В инициативата участват поне 18 държави. Снарядите включват 500 000 броя с калибър 155 мм и 300 000 броя с калибър 122 мм. Цената им е около 1,5 млрд. евро, според Financial Times.

Мир в Украйна - режимът в Кремъл отново демонстрира наглост

Руският външен министър Сергей Лавров отново заяви, че Русия не се интересува от преговори, ако те няма да доведат до украински териториални отстъпки извън частите на Украйна, които руските сили вече са окупирали. Лавров изнесе реч на международен политически и икономически форум на 26 юни. В нея заяви, че Русия е отворена за диалог с Европа само "въз основа на признаването на териториалните реалности", залегнали в руската конституция. Той отхвърли призивите на Запада войната, подпалена от диктатора Владимир Путин, да приключи с възстановяването на цялата законна суверенна територия на Украйна. Лавров се позовава на руските конституционни разпоредби, според които административните граници на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област се считат за руска територия. Коментарите му подчертават, че Кремъл разглежда всякакви преговори по условията на Украйна както като противоконституционни, така и като несъвместими с руското законодателство. Този подход "всичко или нищо" повтаря исканията на Путин от 14 юни Украйна да се "изтегли напълно" от цялата територия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, преди Русия да обмисли какъвто и да е вид "мирни преговори". Припомняме, че Руската федерация няма 100-процентов контрол над нито една от незаконно анексираните четири области: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Както Лавров, така и Путин ясно заявиха, че единственият край на войната, който Кремъл предвижда, е териториалната капитулация на Украйна, като силно подчертаха факта, че Русия не се интересува от добросъвестно водене на преговори и се позовава на понятията "мирни планове" и "преговори" само за да убеди партньорите на Украйна да я насърчат да направи превантивни отстъпки по отношение на своя народ и международно признатата си територия. Изричното споменаване от страна на Лавров на преговорите с Европа, а не с Украйна, е в унисон с продължаващия фалшив наратив на Кремъл, че няма легитимни украински власти, с които Русия може да преговаря, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Шолц отхвърли призивите за мирни преговори с Путин (ВИДЕО)

Войната в Украйна - какво се случва на фронта?

Сводката на Генералния щаб на украинската армия от снощи, 26 юни, показва, че през изминалото денонощие по протежение на целия фронт са се състояли 116 бойни сблъсъка - т.е. със 7 по-малко на дневна база. Руснаците са извършили над 2700 обстрела по украинските позиции.

Най-висока интензивност на сраженията, както винаги, има в Покровското направление, Донецка област. Руските сили са извършили общо 37 нападения за денонощие. Най-голямата активност е в района на Очеретино - югоизточно от Новоалександровка, откъдето войските на Путин атакуват в различни посоки. Украинците са отблъснали 29 атаки, а останалите 8 продължават, по-конкретно край Евгенивка и Новоалександровка. Над 200 руски военни са били убити в това направление за едно денонощие, твърдят от генщаба на Украйна.

В Харковското направление "руските терористи 10 пъти, подкрепени от авиацията, щурмуваха позициите на нашите части в районите Вовчанск (Волчанск - на руски език), Липци, Сотницки казак и Глубоко. Във Вовчанск все още се водят двубои на три места", съобщи Генералният щаб на украинската армия снощи и добави, че са унищожени и повредени 40 единици въоръжение и военна техника на руснаците. "В Сотницки казак ситуацията се влоши след ротацията на частите, врагът действа в диверсионни групи, а не в линейни части“, допълват анализаторите от DeepState.

Руският пропагандист Семьон Пегов, който поддържа Телеграм канала WarGonzo, пише, че в направлението няма съществени промени - водят се тежки сражения в районите на Вовчанск и Глубоко. Според канала "Рибар" на бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук украинците са се опитали да преминат река Волча с до една мотопехотна рота. До 50 войници от украинските въоръжени сили били "унищожени" от артилерията и FPV дроновете на руските сили, твърди той. "Противникът продължава да струпва сили на десния бряг на река Волча. Ракетно оръжие унищожи два склада за дронове на украинските въоръжени сили с екипажи и транспорт. Противникът вкарва в боя леки стрелкови батальони, опитвайки се да увеличи натиска върху нашите позиции", пише "Рибар", без да предоставя конкретни доказателства.

Още: Западните санкции не спират Русия да прави много оръжие - ракети и дронове

Според украинския мониторингов проект DeepState през последните 24 часа има регистриран напредък на руснаците край Красногоровка. Става въпрос за Кураховското направление. Според генщаба на Украйна там е имало 8 бойни сблъсъка. Руснаците са се опитали да напреднат в районите на Невелско, Георгиевка, Парасковиевка и Константиновка. "Битката край Красногоривка продължава. Ситуацията е под контрол", написаха от Генералния щаб снощи.

В Красногоровка руските войски бавно, но сигурно напредват метър по метър в пределите на града, твърди Семьон Пегов. В Невелско няма промени, както и в Константиновка, добавя той. В района на Карловка боевете продължават в покрайнините на селото и от двете страни на язовира. Има тактически успехи на руснаците, смята WarGonzo. В Яснобродовка боевете продължават без съществени промени, а същото важи за Сокол, където украинските войски оказват "ожесточена съпротива".

Западно от Авдеевка предстоят сражения - настъплението на руските въоръжени сили се забелязва на южния сектор на фронта от Нетайлово до Карловка, пише "Рибар".

Още: Откриха мъртъв американски дипломат в Киев

В Торецкото направление, открито съвсем наскоро от руснаците - южно от Часов Яр - продължават цели 6 бойни сблъсъка от общо 9, ако се съди по сводката на украинския генщаб. Любопитна информация дава пропагандният руски канал "Рибар": "Руските въоръжени сили наскоро възобновиха настъпателните операции, успяхме да стигнем до покрайнините на селището Железно. От гара Майорская също се образува фронтален излаз дълбоко в отбраната на противника на разстояние 1,7 км".

В Краматорското направление руснаците опитват да напреднат близо до Часов Яр. Продължават настъпателните им действия към източното предградие. "Водят се свирепи боеве", пише Пегов. Според "Рибар" северно от Часов Яр украинците са вкарали резерви и контраатакуват в района на Калиновка. Битката продължава в района на Клещеевка и Андреевка.

Още: Русия атакува с дронове Бесарабия, където живеят хиляди българи

В Купянското направление руснаците са атакували 8 пъти, като 6 от атаките са без успех. Боевете продължават в околностите на Синковка и Степова Новоселовка, казват украинските сили. В Лиманското направление пък са били отблъснати 18 руски нападения в 6 различни населени места. Шест сблъсъка продължават – при Макиевка и Невского са 80% от атаките. И в Северското направление е напрегнато – 11 руски атаки е имало при Билохоривка, Спирно и Роздоловка, като повече от половината боеве продължават. В другите посоки няма значителни промени, твърди генщабът на Украйна.

В сектор "Времеевски", според "Рибар", украинските въоръжени сили са предприели няколко неуспешни контраатаки близо до Старомайорско и Урожайно, "включително с използване на бронирани машини".

Свалени ракети и дронове

Снощи Русия отново атакува Украйна с ракети и дронове. Украинските ВВС предоставиха повече информация какво са успели да свалят:

0/1 аеробалистична ракета Kh-47M2 "Кинжал"

4/4 крилати ракети "Калибър"

1/1 крилата ракета Х-59/69

23/23 безпилотни самолета "Шахед"

Междувременно украински дронове "Люти" бяха насочени към Русия. Руското военно министерство твърди, че 4 от тях са били свалени над Твер, 2 - над Москва, един - над Бeлгород, въпреки че общият брой на атакуващите безпилотни машини не е уточнен.

В град Редкино в Твер местните жители реагираха разнопосочно - от "пак удариха фабриката" до "достигна там, където трябваше". Там се намира "Редкинският изследователски завод", който произвежда химически продукти за авиационната и космическата промишленост.

Още: Руска система за радиоелектронно заглушаване вече е в историята след удар в Крим: Сателитни снимки

Има кадри и от удар по индустриалната зона в Шебекино - предградие на Белгород.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа