Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След смъртта на иранския президент Раиси: Ето какво следва (СНИМКИ)

20 май 2024, 09:45 часа
Реклама

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха по-рано властите в Ислямската република.

Според справка на Ройтерс, процедурата по конституция е напълно ясна за случаи, в които действащ държавен глава не е в състояние повече да изпълнява задълженията си или умре по време на мандата си:

Ако президентът умре по време на мандата си, чл. 131 от Конституцията на Ислямската република предвижда първият вицепрезидент – в случая Мохамад Мохбер – да поеме функциите му. Назначаването му за временен президент трябва да бъде утвърдено от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.

Още: Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер (ВИДЕО)

Съвет, съставен от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира нови избори за президент, които да се произведат в срок до 50 дни.

Припомняме, че Раиси беше избран през 2021 г., затова следващите редовни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 г. Предвид конституционните срокове може да се очаква предсрочният вот да бъде произведен в началото на юли.

Катастрофата

В неделя вечерта хеликоптерът, превозвал държавният глава на Иран Ебрахим Раиси и делегация на Техеран, е изгорял напълно при катастрофата в североизточната част на страната. Държавната телевизия потвърди, че от хеликоптера на президента Ибрахим Раиси "няма признаци на живот".

По-рано участващ в издирвателната операция турски дрон успя да засече точното място на трагичния инцидент. "Хеликоптерът на президента Раиси е напълно изгорял при катастрофата... за съжаление се предполага, че всички пътници са загинали", заяви официалният представител на Техеран.

Още: Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Иранските държавни медии съобщават, че хеликоптерът на президента Раиси се е разбил в планински връх. Разпространените кадри показват мястото на катастрофата със самолета сред дърветата близо до върха на планината.

Според иранската агенция IRNA издирвателно-спасителните операции са продължили през цялата нощ, въпреки студа и дъжда. Иранската армия се е включила в издирването.

Световните реакции

Хамас изрази своите "най-дълбоки съболезнования и солидарност" към върховния лидер на Иран Али Хаменей, иранското правителство и иранския народ за "тази огромна загуба". Организацията похвали починалите ирански лидери за подкрепата на палестинската кауза и съпротивата срещу Израел и изрази увереност, че "дълбоко вкоренените институции" на Иран ще му позволят да преодолее "последиците от тази голяма загуба", съобщава Ройтерс.

"С дълбока тъга и скръб получихме трагичната новина за кончината на президента на Ислямска република Иран Ибрахим Раиси, министъра на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан и техните спътници в резултат на злополучната самолетна катастрофа в Северен Иран. Изказваме искрените си съболезнования и съчувствие на върховния лидер на Ислямската република Али Хаменей и на иранската нация, нейното правителство и народ. Изразяваме нашата солидарност с братския ирански народ и официалните лица на Ислямската република по време на тази болезнена трагедия", се казва в съобщение на министър-председателя на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани.

"Дълбоко натъжени и шокирани от трагичната кончина на д-р Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямска република Иран. Приносът му за укрепване на двустранните отношения между Индия и Иран винаги ще се помни. Изказвам най-искрени съболезнования на семейството му и на народа на Иран. Индия е с Иран в този момент на скръб", написа премиерът на Индия нарендра Моди в Х.

Съболезнования изказа и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "ЕС изразява искрените си съболезнования във връзка със смъртта на президента Раиси и министъра на външните работи Абдоллахиан, както и на други членове на тяхната делегация и екипажа при инцидент с хеликоптер. Мислите ни са насочени към семействата им", написа той.

Кой е Ебрахим Раиси?

63-годишният Раиси е ултраконсервативен духовник и бе избран за президент през 2021 г. Откакто пое поста нареди затягане на нравствените закони. При неговото управление имаше кървав отговор на антиправителствени протести и тежки ядрени преговори със световните сили, припомнят световните агенции.

Раиси дълги години е бил прокурор и твърди, че е най-подходящият човек за борбата с корупцията. Той обаче е свързан с екзекуциите на политически затворници през 80-те години и е под американски санкции. Избирането му постави под въпрос подобряването на отношенията със Запада. Президентът на Иран е втори в йерархията на властта, а мандатът му щеше да изтече догодина.

Той е роден на 14 декември 1960 г. в семейство на духовници в района Ноган на Машхад. Баща му умира, когато той е на 5 години.

Той е осмият и настоящ президент на Иран от 3 август 2021 г. Често бе наричан "касапинът от Техеран". Той е един от четиримата души в прокурорската комисия, която е отговорна за екзекуцията на хиляди политически затворници в Иран през 1988 г. и оттам е наречена „комисията на смъртта“.

Той е подложен на санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Обвинен е в престъпления срещу човечеството от международни организации за правата на човека и специални докладчици на ООН.

Раиси успешно се кандидатира за втори път за президент през 2021 г. с 62,9% от гласовете, наследявайки Хасан Рухани. Според много наблюдатели президентските избори в Иран през 2021 г. са били фалшифицирани в полза на Раиси, който е смятан за съюзник на Али Хаменей.

Раиси често е смятан за фаворит за наследник на Хаменей на поста върховен лидер. По време на мандата на Раиси Иран засили обогатяването на уран, възпрепятстваше международните инспекции и подкрепи Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Освен това Иран извърши ракетна атака и атака с безпилотни самолети срещу Израел по време на конфликта в Газа и продължи да въоръжава групировки като „Хизбула“.

Снимки: Getty images

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес