Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандала между Скопие и София: Мицкоски отива в Брюксел

19 септември 2024, 11:22 часа • 1032 прочитания

Македонският премиер Християн Мицкоски ще бъде днес на работно посещение в Брюксел, съобщава македонската медия "Телма".  

Заедно с него ще бъдат външният министър на Северна Македония Тимчо Муцунски и министърът на европейските въпроси Орхан Муртезани. 

По време на престоя си в централата на ЕС Мицкоски ще присъства на работен обяд, организиран за него и други лидери от страните от Западните Балкани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаква се работната сесия да бъде за отношенията между ЕС и страните от Западните Балкани, както и за изпълнението на Плана за растеж за региона, който е изготвен от Европейската комисия и за програми за реформи, свързани с него. ОЩЕ: Мицкоски: Ще променим конституцията срещу гаранция за влизане в ЕС след максимум 5 години

Сянката над посещението му

Работната среща на македонския министър-председател в Брюксел обаче идва на фона на влошените отношения с България след грозните обиди към българите от страна на неговата дясна в македонското правителство Александър Николоски.  

Припомняме, че той нарече българите мизерници и отрече да имаме обща история. Нещо, което страната му е признала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. 

Междувременно българското външно министерство вече уведоми партньорите на страната ни за обидите, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес се закани, че ще направи всичко възможно от ЕНП да знаят за какво става въпрос. ОЩЕ: Борисов поиска оставката на македонския министър: Ако не го направят, никой не трябва да разговаря с тях

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес