Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След САЩ: Лондон, Париж и Берлин удрят по Иран заради балистичните ракети

10 септември 2024, 17:53 часа • 4814 прочитания

Франция, Германия и Великобритания планират да прекратят въздушните си връзки с Иран и да подготвят санкции срещу страната, съобщават външните министри на трите европейски държави.

Правителствата в Париж, Берлин и Лондон осъдиха прехвърлянето на ирански балистични ракети в Русия - нещо, което Техеран и Москва отричат, но вече има ирански признания.

Планираните наказателни мерки от страна на трите страни включват анулиране на авиационните споразумения с Иран, идентифициране на лицата и организациите, участвали в трансфера на ракетите, които със сигурност ще се ползват от диктатора Владимир Путин във войната в Украйна, и налагане на санкции на „Iran Air“.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че и Вашингтон налага санкции на Ислямската република: САЩ налагат санкции на Иран заради балистичните ракети, пратени на Русия.

Какво се знае за прехвърлените ракети?

В петък агенция Bloomberg съобщи, че Иран е изпратил балистични ракети в Русия, пренебрегвайки месеците на предупреждения от американски и европейски служители. Техеран е предоставил на Москва стотици дронове по време на продължаващата две и половина години война на Русия срещу Украйна, но прехвърлянето на ракетите бележи по-задълбочено иранско участие във войната на Москва.

Според Financial Times Иран е изпратил на Русия над 200 балистични ракети с малък обсег Fath-360. Очаква се тези оръжия с обсег на действие до 120 км да бъдат насочени към украинската инфраструктура, към градове близо до границата като Харков и Суми, както и към военни позиции по фронтовата линия - например в Покровското направление.

Блинкен не каза кога ракетите са били изпратени в Русия. Иран отрече официално да е имало такава доставка. Само че Бакшаиш Ардестани, който е член на Комисията по национална сигурност на парламента в Техеран, заяви, че Русия е получила ирански балистични ракети, които да използва за нападения срещу Украйна.

"Иран снабдява Русия с балистични ракети, за да подхрани незаконното ѝ нахлуване в Украйна, което е значителна и опасна ескалация. Ясно заявихме, че всяко прехвърляне на балистични ракети от Иран ще срещне сериозен отговор. Иран трябва да спре да подкрепя непровокираното, предумишлено и варварско нападение на Путин срещу суверенна демократична държава. Обединеното кралство ще подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви британският външен министър Дейвид Лами.

Още: "Драматична ескалация": САЩ с първа реакция на балистичните ракети от Иран за Русия

Снимка: Getty Images

Лондон и Вашингтон със санкции срещу Русия и Иран

Великобритания и САЩ налагат санкции на редица ключови лица и организации за ролята им в улесняването на военната подкрепа на Иран за Русия, включително на тези, които участват във веригите за доставка на балистични ракети и дронове. Сред лицата, на които е наложена забрана за пътуване и замразяване на активи, са:

  • Бригаден генерал Сейед Галандари - генерален директор за международните отношения на Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили, свързан с износа на отбранителни продукти от Иран за неговите партньори.
  • Втори бригаден генерал Али Джафарабади - ръководител на Космическото командване на Въздушно-космическите сили на Иранската революционна гвардия. Той контролира иранските изпитания на космически ракети носители, които подпомагат развитието на иранския арсенал от балистични ракети с голям обсег.
  • Маджид Мусави - заместник-командир в Революционната гвардия, който контролира разработването и експлоатацията на иранския инвентар от балистични ракети.

Лицата, чиито активи са замразени, включват:

  • Организацията на свободната търговска индустриална зона Anzali (Anzali FTZ)
  • Baharestan Kish Company
  • Saad Sazeh Faraz Sharif (SSFS)
  • Chekad Sanat Faraz Asia (CSFA)

Няколко руски организации също са санкционирани днес заради намерението им да използват оръжейните системи, за да разрушат Украйна, става ясно от сайта на британското правителство. Сред тях са:

  • 924-и държавен център за безпилотна авиация
  • Руските въздушно-космически сили
  • Командването на военнотранспортната авиация

Пет руски товарни кораба също са санкционирани заради ролята им в транспортирането на военни доставки от Иран до Русия. Те включват:

  • SKIF-V (IMO 8858087)
  • OMSKIY (IMO 8889385)
  • MUSA JALIL (IMO 8846814)
  • BEGEY (IMO 8943210)
  • BALTIYSKIY (IMO 7612448)

Още: МВнР на Украйна: Дълбоко обезпокоени сме заради прехвърлянето на ирански ракети на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес