Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След първия загубен F-16 в Украйна: Защо изтребителите и пилотите са уязвими?

30 август 2024, 10:47 часа • 2092 прочитания

Изтребителите F-16 се оказаха уязвими за руската противовъздушна отбрана, а украинските пилоти нямат още нужния опит - това е заключението на The Wall Street Journal, след като медията съобщи за първи паднал самолет в Украйна, а Генералният щаб по-късно потвърди.

Още: Украински изтребител F-16 се разбил преди дни?

Все пак инцидентът не е предизвикан от вражески огън, твърди WSJ. Друга американска медия - CNN - пък писа, позовавайки се на свой източник, че украинските отбранителни сили не смятат, че зад случилото се стои пилотска грешка. При катастрофата е загинал пилотът Олексий Мес, след като е свалил три руски ракети и един дрон при най-масираната въздушна атака от началото на войната, гласи информацията от източниците. Инцидентът се разследва.

Още: Нидерландия дава на Украйна да използва F-16 на руска територия

Какъв е проблемът с F-16?

Киев се надява, че западните изтребители могат да осигурят предимство на бойното поле, особено при защитата на войските и прехващането на ракети. Въпреки това много от предадените на Украйна F-16 са машини втора употреба с дългогодишен стаж, което ги прави особено уязвими за руските системи за противовъздушна отбрана и приоритетни цели за Москва, пише WSJ.

И добавя - украинските пилоти, въпреки че имат солиден опит в пилотирането на съветски самолети, преминават през ускорено обучение на F-16. При нормални обстоятелства след завършване на курса са необходими няколко месеца тренировъчни полети, преди да могат да започнат бойни мисии.

Преди дни президентът Володимир Зеленски призна, че F-16 са участвали в отблъскването на руските ракети и дронове на 26 август: F-16 са участвали в сваляне на руски ракети и имат невиждано технологично подобрение (ВИДЕО).

По-късно в четвъртък Генералният щаб на украинската армия също съобщи, че няколко изтребителя F-16 са били разположени заедно с противовъздушни ракетни части, за да се борят с руската атака. „По време на подхода към следващата цел комуникацията с един от самолетите беше загубена. Както се оказа по-късно, самолетът се е разбил, пилотът е загинал“, се казва в актуализираното съобщение на Генералния щаб.

Снимка: President of Ukraine

Както и с друго оборудване, западните страни се колебаеха, преди да се съгласят да предоставят F-16 на Украйна. Нидерландия и Дания обещаха да ги дадат в началото на лятото на 2023 г., но бяха необходими още няколко седмици, за да може САЩ да дадат зелена светлина на трансфера. Самолетите пристигнаха чак това лято, защото беше нужно обучение. Група украински пилоти започнаха обучението си за F-16 в САЩ през есента. Въпреки че пълната програма за пилотиране на самолетите може да отнеме години, украинците трябваше да я минат за шест месеца.

Още: Z-канали: Украйна вече ни диктува условия, а дори още не е започнала да използва F-16 в Курск

Изтребителите са многоцелеви - те могат да осигуряват въздушно прикритие на войските, да атакуват наземни цели, да свалят вражески самолети и да прехващат ракети. С подходящо въоръжение F-16 могат да възпрат руските бомбардировачи да се приближат до бойното поле.

Има и експерти, които твърдят, че възможностите на F-16 отстъпват на най-модерните руски бойни самолети, подчертава CNN.

Още: Ефектът от F-16 в Украйна: Анализ на The Economist (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес