Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След преодоляно президентско вето: Законът за чуждестранните агенти в Грузия влиза в сила до дни (ВИДЕО)

28 май 2024, 18:59 часа
Реклама

Грузинският парламент отхвърли ветото на президента Саломе Зурабишвили върху Закона за чуждестранните агенти. Така спорният документ ще влезе в сила до дни.  

Още: Напрежение в Грузия: Последна крачка към путинския закон за медиите

Срещу ветото на президента гласуваха 66 депутати при кворум от 50. След това депутатите гласуваха за първоначалния вариант на закона, който беше подкрепен от 84 депутати при кворум от 76, а 4 депутати гласуваха против.

Още: Докато се разправя с чуждите агенти, грузинският Путин се грижи за парите си като сменя закона

Съгласно процедурата, законът ще бъде изпратен отново за подпис на президента в рамките на три дни - ако държавният глава не го подпише в рамките на пет дни, тогава законът ще бъде подписан и публикуван от председателя на парламента Шалва Папуашвили, като ще влезе в сила, с изключение на някои членове от него.

Закон по руски образец

Основата на закона за чуждестранните агенти - организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, защитаваща интересите на чужда сила". Ако не го сторят, ще им бъдат наложени глоби. Законът е считан за типично руски модел - с такъв закон Путинова Русия заглуши и елиминира всеки критичен спрямо режима на Путин глас. Срещу закона имаше яростни протести, които продължават и в момента.

Нови протести

Тази вечер край стените на законодателния орган се провежда митинг срещу документа. Демонстрантите се разположиха на булевард Руставели близо до фасадата на парламента, блокирайки сградата. Протестиращите присъстват и на служебните входове, но полицията не им дава възможност да блокират входовете, за да могат депутатите и служителите на парламента да го напуснат свободно. За момента демонстрацията е мирна и няма сблъсъци с полицията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес