Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След "не" за преговори за членство: ЕС дава пари на армията на Северна Македония

26 септември 2024, 11:12 часа • 730 прочитания

Армията на Северна Македония ще получи 13 млн. евро помощ по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, одобрен от Съвета на ЕС. Парите ще бъдат предназначени за укрепване на капацитета и способностите на армията на югозападната ни съседка.

"Мярката за помощ ще укрепи капацитета на Северна Македония за участието ѝ в операции и мисии в рамките на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и други международни мисии", съобщи пресцентърът на Съвета на ЕС.

Това решение допълнително илюстрира засилената връзка на ЕС със страната в областта на сигурността и отбраната, подчертават от блока.

Още: Борисов: Тактиката на Северна Македония е ние да излезем виновни (ВИДЕО)

Какво получава РСМ?

Според решението фондът ще предостави технологии, предназначени за разузнаване, наблюдение, електронна война и сигнално разузнаване, логистично и инженерно оборудване, както и комуникационни и информационни системи и техническо обучение за използване на оборудването.

Снимка: iStock

Европейският механизъм за мир беше създаден през март 2021 г., за да финансира дейности в рамките на общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, насочени към предотвратяване на конфликти, запазване на мира и укрепване на международната сигурност и стабилност.

Още: Инфраструктурен поглед към Сърбия: Думите на Северна Македония говорят

ЕС отряза Скопие за преговори за членство, каза "да" на Албания

Припомняме, че постоянните представители на Европейския съюз единодушно се съгласиха да започнат преговори за членство с Албания. Това решение беше взето по време на срещата им в Брюксел, предаде БНР. Дипломатически източници в Брюксел сочат, че това означава отделяне на процеса на Албания от този на Северна Македония.

Още: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Разговорите ще започнат официално на 15 октомври на междуправителствената конференция ЕС-Албания в Люксембург, като ще стартират с Клъстер 1 „Основополагащи въпроси“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес