Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като посланика ни отказа протестната нота: Скопие ще иска извинение директно от София

17 септември 2024, 17:58 часа • 1594 прочитания

След отказа на българския посланик Желязко Радуков да приеме протестната нота на Скопие, македонското външно министерство не се е отказало, пише македонската медия "Алфа". 

Припомняме, че Силяновска бе на посещение в България заради операта "Набуко" в Софийската опера и балет. С други думи - визитата й нямаше характер на държавно, официално или работно посещение. Отсъствието на македонското знаме обаче предизвика полемика в югозападната ни съседка. Междувременно вчера българският посланик Желязко Радуков беше привикан в македонското външно министерство, но той отказа да приеме протестната нота за липсата на знамето.

Какво ще предприеме македонското МВнР?

Протестът и извинението ще стигнат до България по официални канали. Македония директно ще се оплаче в София от пропуска в кабинета на българския президент, заради отсъствието на македонското знаме при снимката му с Гордана Силяновска Давкова, съобщава още "Алфа". ОЩЕ: "България прекрачи червената линия": Мицкоски за липсващото северномакедонско знаме

Македонските експерти одобряват поведението на Силяновска

От кабинета на Силяновска Дъвкова вече отговориха, че дори не е било планирано да се правят снимки в кабинета на Радев, но това е направено, след като първият човек на България го е поискал. Македонският президент казва, че е щяла да вдигне още по-голям скандал, ако е решила да напусне.

Според експерти Македония е показала добра воля, като е инициирала подобна среща, а България е отвърнала с провокация. Според бившия посланик Ристо Никовски това е послание не само към София, но и към международния фактор. ОЩЕ: "Мислех да си тръгна": Силяновска проговори за срещата си с Радев и отсъствието на македонското знаме

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес