Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с Антикорупционната комисия в Украйна и обвинения към дясната ръка на Зеленски

20 юни 2024, 11:14 часа •
Реклама

Корупционните интереси на Андрий Ермак са реална заплаха за националната сигурност на Украйна. Това написа в профила си във Фейсбук известният украински журналист Юрий Бутусов, чийто медиен проект "Цензор.нет" е награждаван за най-добра онлайн медия в Украйна по времето, когато президент на Украйна беше Петро Порошенко. Порошенко загуби властта от Володимир Зеленски през 2019 година: Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор

Корупцията в Украйна: Ермак и Зеленски

Андрий Ермак е началник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски – многократно Бутусов е твърдял, че Зеленски е много зависим от него, прави го и сега. Конкретният случай – според Бутусов Ермак „блокира антикорупционните инициативи на нашите партньори, въпреки че от това зависят мащабът и скоростта на международната финансова помощ за Украйна."

Бутусов избухна заради новината, съобщена от украинската неправителствена организация Център за противодействие на корупцията (ЦПК - еквивалент в България е Антикорупционният фонд (АКФ), че комисията по финансите на украинския парламент (Върховната рада) е одобрила законопроект (№ 10439) за реформа на Бюрото за икономическа сигурност (БЕБ), но в него няма текстове, предвиждащи рамка, която гарантира избор на независими експерти в атестационните и кадровите комисии. Одобреният от парламентарната финансова комисия вариант не предвижда включването на експерти от международни партньори в кадровите комисии, които трябва да избират нови служители на БЕБ.

Какво е БЕБ?

Бюрото е правоприлагаща агенция, като целта му е да противодейства на икономическите престъпления срещу украинската държава – нещо като Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в България. От 12 май, 2021 година (т.е. Зеленски вече беше президент) бюрото е централен орган на изпълнителната власт, чиято дейност се ръководи и координира от украинското правителство. Но на 20 февруари, 2023 година финансовата комисия на Върховната рада посочи, че работата на бюрото е незадоволителна. Реформата беше изискване на програмата за финансиране от Международния валутен фонд, както и по програма Украйна Facility от Европейския съюз и с пряка бюджетна подкрепа от САЩ, припомня ЦПК.

Още: Оплаквания: Борбата с корупцията в Украйна е прикритие за държавен обир и терор

"Именно независимият състав на атестационни комисии е гаранция за прочистване на Бюрото и може да осигури възможност за уволнение на недобросъвестни служители. Отказвайки да включи независими експерти в атестационните комисии, правителството и парламентът фактически пренебрегнаха исканията на партньорите и поставиха под риск цялата процедура по атестиране", коментира Олена Щербан, зам.-изпълнителен директор на ЦПК.

В текста на проектозакона е предвидено и конкурсната комисия да избере двама победители в конкурса за ръководител на БЕБ вместо един. Това създава предпоставки за политически пазарлъци с победителите преди назначаването, предупреждава ЦПК.

Тепърва законопроектът ще се гледа в зала, а от ЦПК призоваха украинските депутати да не го подкрепят в този вариант – точно ЦПК твърди, че Ермак е повлиял за сегашния вид на законопроекта: "От заседанието на финансовата комисия ЦПК научи, че този вариант на законопроекта е предложен на парламента от първия вицепремиер Юлия Свириденко, която отговаря за преговорите с международните партньори по отношение на реформата и участва в срещата на 18 юни с посланиците на страните от Г-7. Председателят на парламентарната комисия Данило Хетманцев каза, че на това заседание с посланиците на Г-7 "не е постигнато ясно решение". Това означава, че международните партньори не са били съгласни с предложения подход.

Още: Зеленски допусна сериозна грешка с корупцията. Идеята му не е добра

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес