Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на разработчик на руски военни дронове с апартамент за 1,5 млн. паунда в Лондон, работи за ООН

19 юли 2023, 21:36 часа • 11787 прочитания

Най-малкият син на предприемача Александър Захаров, който е разработчик на руски военни дронове, е собственик на луксозен апартамент в Лондон и работи в структурите на ООН. Това разкрива изданието "Важни истории" /Important Stories/, предава Nexta.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Лаврентий има в активите си апартамент в квартал Уестминстър в британската столица. Имотът се намира на около километър от Биг Бен и от Бъкингамския дворец. Според разследването, апартаментът е с по-малко от 100 кв.м. площ, разполага с три спални, хол, кухня-трапезария и балкон. Къщата разполага с фитнес, с гледка към Биг Бен от покрива, отбелязват журналистите.

Формално той е собственост на Лаврентий Захаров – най-малкият син на предприемача Александър Захаров. Отбелязва се, че той "се е учил добре и е започнал успешно кариерата си", но не се обяснява как точно е успял да се сдобие с апартамент в Лондон. Също така част от апартамента принадлежи на съпругата на разработчика на дронове Светлана.

Могат ли "страшните" руски дронове да забавят украинската контраофанзива?

Освен това се оказва, че Лаврентий е работил в редица структури на ООН. От юли 2021 г. младежът е работил в агенциите на ООН в Ню Йорк и Рим, а от май тази година – в Института на ООН за изследване на разоръжаването (UNIDIR) в Женева. Според уебсайта на организацията той работи по "управление на оръжия и боеприпаси, разминиране и хуманитарен достъп".

Дроновете Lancet са разработени от авиоконструктора Александър Захаров, който работи над бойни дронове повече от 15 години за руското министерство на отбраната. Руската пропаганда го нарича "вторият Калашников". Държавните медии многократно съобщават за удари с Lancet по оборудване на ВСУ и украински станции за електромагнитна война. Украински експерти смятат оръжието за "бич на зоната на бойните действия". Руското министерство на отбраната е похарчило най-малко 5,3 милиарда рубли за закупуването на тези дронове.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес