Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сикорски: Полша е "конституционно задължена" да сваля руски ракети, но НАТО го забранява

07 октомври 2024, 14:34 часа • 815 прочитания

Полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че Варшава има „конституционно задължение“ да сваля ракети, насочени към нейната територия, но НАТО забранява.

Думите му идват в контекста на продължаващите призиви на украинския президент Володимир Зеленски съюзниците по границите на Украйна да свалят руски ракети и дронове: Зеленски попита партньорите кое е различното между съвместното прехващане на ирански и руски ракети (ВИДЕО).

Както се изрази литовският топ дипломат Габриелиус Ландсбергис, САЩ „разполагат със средствата да очертаят реални червени линии, когато искат, така че защо да не можем да направим това за НАТО?“. 

Този коментар, заедно с думите на Сикорски, е част от статия в британското издание The Times с автор Едуард Лукас. Той посочва, че макар Полша, балтийските и скандинавските страни да се надяват, че Украйна ще успее да победи и да ѝ оказват огромна помощ, те се опасяват, че Русия може да спечели войната поради числеността си. „Без значение как ще завърши войната, след няколко години Русия ще бъде готова за нова война. НАТО не е готова за това, не разполага с достатъчно доставки, планове и оръжия. Ето защо Полша и нейните регионални съюзници набързо се подготвят за най-лошото и да се бият сами, ако се наложи“, пише той.

Междувременно Латвия засилва противовъздушната си отбрана заради навлязъл на нейна територия наскоро руски дрон: 105 руски дрона срещу Украйна за нощ: Латвия взема мерки, за да се пази от тях (ОБЗОР - ВИДЕО).

Снимка: Радослав Сикорски, Getty Images

Защита на украинското небе от съюзниците

Украйна и Полша се стремят да разработят механизъм за съвместно сваляне на руски ракети и дронове над украинска територия. Варшава отбелязва, че ще обсъди това със страните членки на НАТО.

В същото време представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че ескалацията на конфликта няма да е от полза нито за Украйна, нито за Полша. Така за пореден път от началото на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин, Западът ограничава ключова помощ за Киев поради страх от ескалиране.

Радослав Сикорски заяви, че според него Полша има право да сваля руски ракети в украинското въздушно пространство, ако те застрашават атомни електроцентрали, припомня УНИАН.

Още: Пентагонът със странен отговор защо НАТО не сваля руски ракети над Украйна, както ирански над Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес