Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал: Русия бомбардира офиса на Агенцията за бежанците на ООН в Херсон (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 10:49 часа • 845 прочитания

Руската армия изобщо не се свени да бомбардира офиса на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) в Херсон с дронове и да заснема това. Такива твърдения наред с видеокадри от случилото се появиха в социалните мрежи: Още 9 разстреляни от руснаците украински военнопленници, сред тях оператори на дронове

На 14 март, 2023 година, ВКБООН и Областната държавна администрация на Херсон подписаха Меморандум за разбирателство, който определя конкретни области на сътрудничество, насочени към облекчаване на тежките хуманитарни нужди на хората, живеещи в региона на Херсон. Съгласно меморандума, ВКБООН предоставя критична помощ на хората, засегнати от военните действия. Приоритет се дава на тези със специфични уязвимости - като възрастни хора, хора с увреждания и семейства с малки деца. Правна и психосоциална подкрепа също е осигурена чрез местни НПО партньори на ВКБООН.

Още: Русия бомбардира Херсон - десетки са ранени, включително деца (ВИДЕО)

В Херсонска област ВКБООН с партньори досега е достигнал до над 164 000 души с хуманитарна помощ и услуги за защита – към средата на март, 2024 година. Представителят на ВКБООН в Украйна, Каролина Линдхолм Билинг, похвали партньорството с областната държавна администрация на Херсон по време на церемонията по подписването на меморандума: "Бих искала да благодаря на вас и вашия екип, че позволихте на ВКБООН да подкрепи областната администрация в подкрепа на хората, засегнати от войната срещу Украйна. Въз основа на този меморандум за разбирателство, ВКБООН ще продължи да предоставя хуманитарна помощ, като основни артикули и парична помощ, както и правна помощ, психосоциална подкрепа и консултации за защита на жителите, живеещи в регионите на първа линия, и ще разшири нашата подкрепа в области, за да помогнем на хората да се възстановят, да се върнат и възстановят домовете си. Чрез Меморандума за разбирателство ние, например, ще доставим строителни материали на Vysokopillia hromada, така че хората, живеещи и завръщащи се там, да могат да получат помощ за ремонт на повредените си домове".

Подписването на меморандума допринася за инициативата „Украйна е дом“, която стартира през януари 2023 г. с Министерството на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна. В рамките на тази инициатива общностите в Херсонска област получават строителни материали за ремонт на покриви и прозорци на частни къщи.

Още: Брутален руски удар по пазара в Херсон взе жертви (ВИДЕО 18+ и СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес