Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция отчете първи случай извън Африка на новия щам на маймунска шарка

15 август 2024, 19:52 часа • 967 прочитания

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб.

Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична република Конго от септември 2023 г. насам, известен като подклас Clade 1b. „Лице, което е потърсило помощ“ в Стокхолм, „е диагностицирано с mpox, причинен от този вариант“. Това е първият случай, който е диагностициран извън африканския континент“, се казва в изявление на агенцията, цитирано от БГНЕС.

Още: СЗО обяви маймунската шарка за извънредна заплаха за общественото здраве

Човекът се е заразил по време на посещение в „част от Африка, където има голямо огнище на clade I“, казва държавният епидемиолог Магнус Гислен в изявлението. Пациентът „е получил грижи“, каза Гислен. Агенцията добави, че Швеция „има готовност за безопасно диагностициране, изолиране и лечение на хора с маймунска шарка“.

„Фактът, че пациент с маймунска шарка е лекуван в страната, не влияе на риска за населението като цяло - риск, който Европейският център за превенция и контрол на заболяванията понастоящем счита за много нисък“, се казва в съобщението.

Още: Бумът на маймунска шарка в Африка заплашва общественото здраве

Епидемията в Демократична република Конго е отнела живота на 548 души от началото на годината. СЗО обяви епидемията в Демократична република Конго и съседните държави за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност.

Наричан преди това маймунска едра шарка, вирусът е открит за първи път при хора през 1970 г. на територията на днешна ДРК. Това е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни, но може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт. Заболяването причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата.

Още: Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори проф. Ива Христова

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес