Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се стигне ли до конфликт в Черно море?

11 ноември 2021, 23:20 часа • 13654 прочитания

Рисковете за конфликт в Черно море се увеличават. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Той посочи, че НАТО се опитва да “тества” силата на Русия, като провежда учения в региона, предаде 24 часа.

“Наистина сме разтревожени от случващото се в черноморския регион, това е безкрайна поредица от провокации, извършени от САЩ и съюзниците от НАТО и някои от “клиентите” им в региона”, каза той пред репортери, съобщава агенция ТАСС. Коментарите идват, след като САЩ изпратиха своя военноморски команден кораб “Маунт Уитни” и разрушителя “Портър” с управляеми ракети в грузински води, за да проведат операции със своите съюзници от НАТО. Според Рябков към този момента няма споразумение за среща на върха Русия - САЩ, като добави обаче, че въпросът остава актуален.

В сряда говорителят на руския президент - Дмитрий Песков каза пред репортери, че все още няма споразумение за среща между президентите на Русия - Владимир Путин и на САЩ - Джо Байдън. “Всичко е възможно”, каза той, когато беше помолен да коментира съобщенията, че може да се проведе онлайн среща на върха Русия - САЩ преди края на годината и е възможна лична среща следващата година. Подобна информация съобщи руският вестник “Комерсант”, позовавайки се на свои източници. “Все още няма реално споразумение”, отбеляза Песков и добави, че ще бъде направено съобщение, след като бъде постигнато споразумение. Според Песков Москва и Вашингтон са заинтересовани от установяване на пряк контакт между двамата президенти в близко бъдеще.

Същевременно Русия заяви, че е вдигнала изтребител, за да прехване британски разузнавателен самолет, който летял близо до Крим, анексиран от Москва през 2014 г., предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната посочи, че навлизането на британският самолет в района е част от засилване на военната активност на САЩ и съюзниците им в региона на Черно море, от което руският президент Владимир Путин изрази недоволство в днешния си телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Министерството заяви, че е вдигнало изтребител Су-30, за да прехване британски разузнавателен самолет "Боинг Ар Си-135", който според него се е опитвал да се приближи до Крим. Според военното ведомство британският самолет сменил курса и се отдалечил, след като към него приближил руският. Путин каза по телефона днес на Меркел, че действията на Запада в черноморския район са дестабилизиращи, опасни и провокационни, посочи Кремъл.

Министерството на отбраната добави, че за последните 24 часа повишената активност на НАТО е включвала два американски военни кораба, стратегическа авиация и четири разузнавателни самолета на алианса, включително британския. Ведомството заяви, че това прилича на опит на НАТО да разузнае потенциален театър на военни действия, което според министерството може да е полза, в случай че Украйна опита да си върне със сила района Донбас, след като през 2014 г. подкрепяни от Русия сепаратисти й отнеха контрола върху него. Ведомството добави, че два руски военни кораба наблюдават американските съдове.

През юни британският военен кораб "Дифендър" премина край Крим, за което тогава Лондон заяви, че е станало при спазване на международно признати правила за свобода на корабоплаването в украински териториални води. Случаят предизвика бурната реакция на Москва.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес