Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се откаже ли Русия от Херсон?

04 ноември 2022, 01:55 часа • 8287 прочитания

Натискът върху руските войски в южната част на Украйна очевидно се засилва. Заради това заместник-губернаторът на окупационната администрация в Херсонска област Кирил Стремусов, който беше назначен от Русия, обяви, че очаква руската армия да евакуира районите западно от Днепър. Правителството в Киев обаче предупреждава, че предполагаемите планове за изтегляне може да са капан, пише Die Welt.

Ако руската армия наистина се изтегли от районите на запад от реката, това би било голямо поражение за Москва и може да се превърне в повратна точка във войната. "Най-вероятно нашите части, нашите войници ще преминат на левия, източен бряг", каза Стремусов пред онлайн медията Solovyov Live.

Руснаците вече не крият отстъплението си от важни позиции в Херсонска област (ВИДЕО)

От седмици украинските войски провеждат офанзива на юг с намарението да освободят град Херсон на западния бряг на Днепър. Досега представители на Киев и Запада се отнасяха предпазливо към прогнозите, че Русия може да се откаже от завоюваните територии. От Кремъл пък официално отричат, че планират изтегляне.

Руската армия в региона бе подсилена с десетки хиляди нови войници. Защитата на завоюваните територии западно от Днепър се смята за една от най-важните им цели в настоящата фаза на войната. Въпреки това украинските военни умишлено атакуваха всички мостове, което значително затрудни руските доставки. Американският руски военен експерт Майкъл Кофман каза след завръщането си от Херсонския фронт, че руските намерения са неясни. Самият той изрази съмнение, че Русия ще се откаже от западния бряг на реката без голям натиск, но според наблюдатели това не е изключено.

Разположен на десния бряг на Днепър, Херсон бе завладян от Русия в самото начало на инвазията. В края на септември Владимир Путин официално анексира Херсон заедно със Запорожие, Луганска и Донецка област. Още тогава обаче стана ясно, че никой не може да отговори къде точно минават границите на тези завзети територии, като освен това в началото на октомври украинските войски си възвърнаха контрола над хиляди квадратни килиометри територия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес