Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Трета система Patriot от Германия отива в Украйна

14 май 2024, 13:31 часа • 2738 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц, заедно с правителствените ръководители на скандинавските страни, увери Украйна в по-нататъшната подкрепа за Киев, която няма да отслабне.

„Ние сме единни в подкрепата си за Украйна в нейната отбранителна борба срещу руското нападение. Ще продължим да подкрепяме Украйна - толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Шолц в Стокхолм след среща с министър-председателите на Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия.

Още: Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

Германия обещава на Украйна над 7 млрд. евро тази година

"От началото на руската агресивна война през февруари 2022 г. Германия е изпратила или обещала на Украйна оръжия на стойност 28 млрд. евро. Това е доста", каза канцлерът, цитиран от Tagesschau.

"През 2024 г. ще има военна помощ на стойност над 7 милиарда евро - това ще бъде най-големият принос в Европа", обяви Шолц. „Изпълнихме и ще я изпълним“, увери канцлерът, визирайки военната помощ, която вече е обещана от Германия.

Още: Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

Нова система Patriot

Снимка: Getty Images

В същото време той изтъкна, че Берлин току-що е предоставил на Украйна трета батарея Patriot за противовъздушна отбрана. "Не беше лесно решение, защото нямаме много от тях", заяви канцлерът.

Припомняме, че през януари германското правителство обяви ангажимента си за 7 млрд. евро помощ за Украйна през 2024 г. Това означава почти двойно увеличение на германската помощ, която по принцип трябваше да е на стойност 4 милиарда евро.

Още: "Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес