Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Шрьодер да напусне постовете си във всички руски компании

03 март 2022, 23:50 часа • 3835 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц смята за важен всеки опит за разговори с Русия относно войната в Украйна. Той изрази тази позиция в ефира на телевизионния канал ZDF, предаде БГНЕС.

"Всички опити за разговори са важни", каза канцлерът. "Няма да спра да говоря не само с украинския президент [Володимир Зеленски], но и с руския [лидер Владимир Путин]", добави той. „Трябва да се опитаме да направим всичко, за да сложим край на войната".

Шолц повтори, че не се планира по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и че алиансът няма да се намесва в събитията в Украйна. "Това не е на дневен ред дори сега", каза той за разширяването на НАТО. "Всички знаем това", добави министър-председателят на Германия.

Относно хипотетичното участие на НАТО той заяви: "Това би означавало сериозна ескалация, би довело до сериозни заплахи. Това би било безотговорна политика", добави той.

Шолц смята, че бившият министър-председател на Германия Герхард Шрьодер трябва да напусне постовете си в руски компании. "Моят съвет към Герхард Шрьодер е да напусне тези постове", каза канцлерът.

По-рано подобен призив беше отправен и от Германската социалдемократическа партия, в която членуват Шрьодер и Шолц. Шрьодер е председател на борда на директорите на Роснефт от 2017 г. Той е и председател на комитета на акционерите на Nord Stream AG и на борда на директорите на Nord Stream 2 AG.

Още по темата Украйна - четете тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес