Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц обяви готовност да преговаря с Путин за справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 16:31 часа • 797 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц заяви готовността си да преговаря с руския диктатор Владимир Путин за мир в Украйна, но за справедливо уреждане на войната в Украйна, а не такова при условията на издирвания от съда в Хага стопанин на Кремъл.

В реч пред Бундестага (германския парламент), посветена на предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС, Шолц подчерта важността на придържането към ясни принципи - никога няма да се вземат решения „през главата на Украйна и без съгласието на най-близките ни партньори“.

„Сега е моментът, в който, наред с категоричната подкрепа за Украйна, трябва да направим всичко възможно, за да разберем как да направим така, че тази война да не продължи. За да не се случи така, че невероятен брой жени и мъже да загинат като жертви на руските бомби и ракети, докато войници загиват в тази война", каза ръководителят на германското правителство.

Още: Не като Шолц: Кандидат за германски канцлер обещава далекобойни ракети Taurus на Украйна

Руските войници - жертви на "империалистическата лудост" на Путин

Канцлерът добави, че всеки ден безброй руски войници стават „жертви на империалистическата лудост на руския президент“ - издирвания от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца Владимир Путин.

„Те са жертви и на неговата политика, насочена към разширяване на страната му. Нещо, което не бива да се повтаря в Европа", заяви Шолц, цитиран от Rheinische Post.

Още: Шолц обяви военен пакет от над 1 млрд. евро за Украйна пред Зеленски

Възможен ли е разговор Шолц-Путин? Все повече се говори за това

В началото на този месец германското издание Die Zeit, позовавайки се на информация от правителствени кръгове, писа, че Шолц иска да осъществи пряк контакт с руския диктатор Владимир Путин за първи път от почти две години насам - от декември 2022 г.

Медията смята, че се планира телефонен разговор между Шолц и Путин в навечерието на срещата на Г-20 в Бразилия, която ще се състои на 18-19 ноември. Информацията обаче гласеше, че все още Берлин не е поискал официално това от Москва.

Още: Германците искат Шолц да разговаря с Путин: Проучване

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес