Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сценарий Украйна да победи Путин напълно няма: Военен от САЩ дава рецепта

16 юли 2024, 07:30 часа • 3888 прочитания

През май 2022 г., само три месеца след старта на руската война в Украйна, написах поредица от три части с дефинирана военната стратегия, която ще даде на Украйна най-добрия шанс да постигне някакъв тактически успех над Русия. Това не би гарантирало успех, предупредих, но беше жизнеспособен път. Както се оказа, Украйна не направи почти нищо от това, което препоръчах, докато по ирония на съдбата Русия успешно използва няколко ключови елемента от предложеното. Това пише пенсионираният подполковник Даниел Л. Дейвис в материал за американското консервативно издание The National Interest.

Сега, когато наближават 2,5 г. от войната и Украйна отстъпва почти по всички фронтове, е възможно да се очертае реалистичен, но труден път, по който тя все още може да извоюва някакъв военен успех от Русия.

Няма път, колкото и да е добре обезпечен, по който Украйна да нанесе пълно военно поражение на Русия в обозримо бъдеще. Русия е твърде голяма, с твърде много ресурси, за да я може Украйна да победи сама. И все пак, ако се борави сръчно, понякога дори тактическите поражения от по-слаб противник могат да се превърнат в стратегически успех. Предложеният по-долу план дава такава възможност. Още: В Крим пак гърми: Сбогува ли се Русия с още една ПВО система? (СНИМКИ)

Руският център на тежестта

Русия е гигант, който има много силни страни: огромни количества природни ресурси, няколко жизненоважни съюзници, които могат да помагат военно, голяма и разширяваща се военна индустриална база и три пъти повече мъже на военна възраст от Украйна. Исторически погледнато, Русия е понасяла ужасяващи жертви по време на множество войни и все още е поддържала обществена подкрепа или мълчаливо съгласие. Но това не означава, че Русия няма слабости.

На военен език "центърът на тежестта" е термин, който представлява "характеристиката, способността или местоположението, от което вражеските и приятелските сили черпят своята способност на действие, физическа сила или воля за битка". Центърът на тежестта на Русия се основава на два стълба: нейната способност физически да води война (жива сила, въоръжение, боеприпаси и промишлен капацитет) за продължителен период от време и политическата подкрепа на нейното население. Без двете руският диктатор Владимир Путин не може да воюва или да спечели война.

За да изтръгне някакъв стратегически успех от Русия, Украйна ще трябва да извади центъра на тежестта на Русия от равновесие в достатъчна степен, за да принуди Путин да приеме не толкова желания от него резултат. Това ще бъде изключително трудно. Още: Никакво освобождаване на мобилизирани руснаци не предстои, увери руски депутат

Основната стратегическа цел на Русия е да намали конвенционалната заплаха по западната си граница до управляемо ниво. Москва изглежда убедена, че НАТО на границата ѝ с Украйна представлява "екзистенциална заплаха" и е готова да плати каквато и да е финансова или политическа цена, за да спре този сценарий. В момента Путин вярва, че Русия е на "шофьорското място" и може да постигне политическите си цели с военните и финансовите ресурси, които притежава. Украйна трябва да промени това убеждение. За да се установи обаче дали това е обективна възможност, е необходимо да се разгледа капацитета на Украйна и нейните западни поддръжници да водят и спечелят такава битка.

Украински център на тежестта и капацитет

Центърът на тежестта на Украйна по същество е същият. Президентът Володимир Зеленски трябва едновременно да поддържа способността да води война във времето, вътрешна политическа подкрепа и международна икономическа, дипломатическа и военна помощ. Без нито един от тези компоненти (особено третия) Украйна не може да спечели. Още: Числата говорят как е в Украйна. Защо Русия е в ООН щом нарушава хартата ѝ? (ВИДЕО)

Русия разполага с богатство от природни ресурси в цялата страна и вътрешен индустриален капацитет, за да поддържа почти безкрайно войната. Украйна обаче има сериозни ограничения в доставките на природни ресурси и само малка част от вътрешния производствен капацитет на Русия. Без масивна и устойчива материална и дипломатическа подкрепа от останалия свят, тя не може да води дългосрочна битка на изтощение. Дори и с тази външна подкрепа, Киев може да не успее да спечели поради единствената си най-важна уязвимост: човешките ресурси.

Военният човешки потенциал не означава просто колко хора една страна може да облекат униформи, а колко обучени професионалисти може да мобилизира в организирани и ефективни бойни единици. В скорошно проучване на Royal United Services Institute авторът Алекс Вершинин подчертава нещо, което малко хора, които не са ветерани, разбират. Идеята, "че цивилните могат да преминат тримесечни курсове за обучение, да получат сержантски нашивки и след това да се очаква те да се представят по същия начин като седемгодишен ветеран е рецепта за катастрофа", пише Вершинин. Както The Washington Post наскоро съобщи, Украйна изпитва остър недостиг от новобранци, а тези, които получава, са недостатъчно обучени. Подкрепата на Зеленски намалява, като по-сложно е със западните поддръжници. Международната помощ, въпреки последните вливания, се сблъсква с руската стратегия за изтощение. Прозорецът на възможност за Киев да обърне тази ситуация бързо се затваря. Необходими са смели, решителни действия и то бързо, така че Украйна все още има шанс да постигне успех.

Определяне на що е то успех за Украйна

Решаващо е обаче да се определи какъв успех е постижим на този етап. Много тесният път, който наистина съществува за Украйна, е да формира такава достатъчно висока цена за Русия, че Путин да счете, че е в негов интерес да се задоволи с по-малко от максималистичните си цели. Още: Прогноза от Турция: В Украйна няма да има мир поне до изборите в САЩ

Путин изложи минималните си изисквания на 14 юни, когато каза, че за да сложи край на войната, Украйна трябва да предаде четирите провинции, които той незаконно анексира през 2022 г., да изтегли всички украински войски от тези територии и да приеме "неутрален, необвързан, неядреен статут". Зеленски счете този списък с искания и то правилно като ултиматум да се предаде. Как тогава Украйна би могла да избегне този нежелан резултат и какво може да предложи Зеленски при дадения дисбаланс на силите?

Без големи промени във военните цели на Запада и Украйна, ултиматумът на Путин има обезпокоително висока вероятност да се сбъдне. Най-реалистичната надежда на Украйна е да се стреми да задържи всички територии, които има в момента, да не предава повече земя и да не преговаря за прекратяване на военните действия. Но трябва да признаем, че вече може да е твърде късно да очакваме дори този ограничен резултат.

Пътната карта към украинския успех

Конгресът на САЩ прие пакет от 61 милиарда долара за помощ на Украйна, но подробностите за това какво включва този пакет идват бавно. Съединените щати обявиха пакет от 6 милиарда долара и после друг от 2,3 милиарда долара, но и двата включват основно боеприпаси, а не нови бронирани бойни средства. Най-важното обаче е, че по-голямата част от цялата тази сделка няма да се материализира с години, поради необходимостта от изграждане на допълнителен производствен капацитет и изпълнение на нови договори. Затова Украйна трябва да се опита да успее с това, което има под ръка или може да получи през следващите месеци. Още: Част на ракетите ATACMS се оказа твърде сложна за руската инженерна мисъл (ВИДЕО)

Преди да разгледаме военния компонент на тази цел обаче, трябва да идентифицираме конкретната политическа цел. Украйна първо ще трябва да съобщи на Русия намерението си да потърси край на войната чрез преговори. Техните преговарящи трябва да съобщят, че максималистичните искания на Путин от 14 юни са неприемливи и вместо това да уговорят замразяването на конфликта в сегашните му линии, като същевременно се съгласят да уредят въпроса за суверенитета над четирите региона примерно 5 години след края на военните действия, като използват международно посредничество.

За да постигне дори този ограничен обективен резултат, Украйна ще трябва успешно да мобилизира допълнителни 300 000 войници през следващите няколко месеца, да получи поне половин милион артилерийски снаряда, поне още 7 системи за противовъздушна отбрана Patriot, няколкостотин допълнителни бронирани машини от различни типове и още десетки хиляди дронове. След това тази нова бойна мощ ще трябва да укрепи всички отбранителни линии по фронта, така че цената за Путин да превземе останалите провинции да е по-висока, отколкото би спечелил от преговорите, което да го принуди да се задоволи с настоящата линия на военни действия.

Висока цена, ниска печалба

Цената за Украйна би била твърде висока, за да постигне дори много скромен резултат и то при едва 50% шанс за Киев. Западният алианс ще трябва да направи всичко възможно, за да влее в Украйна големи количества боеприпаси и да подпомогне Киев с бойни машини, които в момента не са налични. Още: Изтокът зове за мир, но иска нов световен ред

И все пак без Украйна да увеличи масово мобилизираните си сили и без НАТО да предостави много повече, отколкото предлага в момента, дори тази ограничена цел има малък шанс за успех. Много по-голяма е вероятността НАТО да се задоволи с дълги речи и обещания за бъдещо финансиране, но да направи малко за увеличаване на незабавното производство. В такъв случай за Украйна би било много по-добре, ако промени целите си. Това би довело до политика, която малцина западняци и никой от администрацията на Зеленски не искат да обмислят - незабавно прекратяване на огъня в съответствие с предложението на унгарския премиер Виктор Орбан и споразумение чрез преговори при възможно най-добри условия, пише The National Interest.

НАТО търси само победа за Украйна и загуба за Русия. Анализът на Дейвис обаче е, че това е много трудно постижим резултат сега и в бъдеще. Ако Запада откаже да се подчини на реалността, има риск Украйна да претърпи военно поражение, което може да включва дори евентуална загуба на Одеса и Харков и повече територия даже от ултиматума на Путин от юни 2024 г., смята той: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Това е ужасен избор, но в този момент е по-добре както за Украйна, така и за Европа, да търсят неприятното, но постижимо като резултат, вместо да игнорират реалността и в крайна сметка да претърпят позора на решително военно поражение.

Автор: Даниел Л. Дейвис

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес