Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сценарий: Путин прехвърля "Искандери" в Калининград с директна заплаха към НАТО

05 февруари 2024, 18:00 часа
Реклама

Русия се подготвя за операция в Сувалския коридор (на границата между Литва и Полша, откъдето минава връзката на балтийските страни с останалата част от ЕС, там преминава и най-краткият транспортен път между Беларус и руския ексклав - Калининградска област). Подготвяната операция е директна заплаха към страна членка на НАТО и за нея Москва целенасочено се подготвя от известно време. Това каза политологът и военен експерт Дмитрий Снегирев, коментирайки следващите ходове на Кремъл.

Първите стъпки вече са налице

Неслучайно наскоро Русия тества там своята система за радиоелектронна борба, което предизвика заглушаване на GPS сигнала в голяма част от Полша, във Финландия и Естония. Още: Половин Полша и Сувалският коридор останаха без GPS заради руски военни учения в Калининград

Със същата цел бе организирано прехвърлянето на наемниците от ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус и провеждането на съвместни военни учения там. Руснаците искат да свържат Беларус с руския ексклав в Калининградска област и усилено се подготвят за това, каза политологът в интервю за "Главред". Тоест Русия вече е предприела първите стъпки за това.

Огледалният отговор на НАТО

"Неслучайно има и огледален отговор от страните от НАТО, а именно провеждането на безпрецедентните най-големи мащабни учения от края на Студената война. Освен това се проведоха и редица други учения – както на военноморския компонент, така и на сухопътния и въздушния компонент на Алианса. Тоест, това показва, че Европа приема сериозно руската заплаха. Руската федерация, за съжаление, има възможност да провежда военни операции извън Украйна. А прехвърлянето на ракети "Искандер" както в Калининградска област, така и на територията на Беларус ясно показва, че руснаците ще се опитат да реализират този сценарий", смята експертът.

Още: Рогозин заплаши Литва с война: Време е да си проправим коридор до Калининград!

Коридорът Сувалки е ахилесовата пета на Алианса

"Коридорът Сувалки е доста уязвимо място. Още през 2015 г. Полша обяви, че това е ахилесовата пета на НАТО. Там има две магистрали, което означава, че пропускателната способност е доста ограничена. Що се отнася до железопътната линия, в Полша тя е по европейски стандарт, но в балтийските страни все още е съветска. Това означава, че НАТО трябва да реши много проблеми (предимно логистични) при евентуално прехвърляне на войски на Алианса", добавя Снегирев. 

Според него Русия ще опита там хибриден сценарий, подобен на този, който използва в Донбас през 2014 г., когато на територията на Украйна навлязоха прокси сили, а не редовни руски войски. Сега вероятно ще се случи същото, смята експертът, но с участието на ЧВК "Вагнер": Как "Вагнер" може да атакува Полша? САЩ казаха какво ще стане, ако наемниците опитат

Запада вече взе мерки

На въпрос кога може да се очаква руската атака в Сувалки и дали това ще е по време на предаването на властта в САЩ в края на 2024 г. след президентските избори, Снегирев казва: 

"Западът взе предвид тези сценарии. Всъщност на това разчиташе Руската федерация - политическата нестабилност в САЩ. Това се отнася не само за ситуацията в Европа, но и за дестабилизацията в Близкия изток, в Червено море, както и за създаването на зона на напрежение на границата с Венецуела. Но имаше огледален отговор от страна на Запада. Първо, Великобритания влезе в ролята на лидер на антипутинската коалиция и даде да се разбере, че ако Русия иска да воюва на няколко фронта, ще получи подходящ отпор. Това беше ясно демонстрирано, когато британските самолети първи удариха хусите, а още на следващия ден Риши Сунак беше на посещение в Украйна, където бяха направени изявления за прехвърлянето на до 24 хиляди британски войници на европейския континент с цел учения. (...) След това вече Германия обяви увеличение на военно-техническата помощ от 4 милиарда на 12, Франция също се събуди от летаргичния си сън. Следователно на руснаците беше дадено ясно да разберат да не очакват кризата в САЩ да се проточи."

Още: Специално учение на НАТО със сценарий руска атака в Прибалтика. На фронта Украйна действа (ВИДЕО)

По думите на политолога това е единият случай, в който Запада недвусмислено показа на Русия, че не си е направила правилно сметката. А вторият момент е свързан с Унгария - според експерта на Орбан най-после бе показано, че никой повече няма да търпи тези игри и Унгария "се оказа в изолация", а "реториката на Орбан кардинално се промени". И това е вторият случай, в който Москва допусна грешка, казва той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес