Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сана Марин се оттегля от поста лидер на СДП

05 април 2023, 12:24 часа • 1419 прочитания

Министър-председателят на Финландия Сана Марин, която загуби парламентарните избори през уикенда, заяви, че през септември ще се оттегли от поста си на лидер на Социалдемократическата партия, предаде АФП.

"Стигнах до заключението, че няма да се стремя да продължа да бъда лидер на СДП на предстоящата партийна конференция през септември", заяви Марин пред репортери в Хелзинки.

37-годишната Марин заяви, че ще продължи да работи като депутат, въпреки спекулациите, че за нея може да се търси висш международен пост.

"Не са ми предлагани никакви международни постове. Ще продължа работата си като член на парламента", каза тя.

Тя също така заяви, че ще подаде оставката на правителството си в четвъртък, признавайки, че четиригодишният ѝ мандат като министър-председател се е отразил негативно върху нея.

"През тези години моята собствена издръжливост понякога беше подложена на изпитание", каза тя.

ОЩЕ: Сана Марин – модерната млада финландка в политиката, която очарова и разделя

Марин заяви, че възнамерява да води преговорите на СДП с "Национална коалиция", в предстоящите разговори за съставяне на ново правителство.

Но тя заяви, че не очаква да бъде министър, ако следващото правителство включва нейните социалдемократи.

"Не мисля, че аз самата да бъда в този състав от министри", каза тя.

След като се радваше на светлината на прожекторите в европейската политика, Марин не успя да превърне изключителната си популярност в достатъчно места в парламента, за да може нейната Социалдемократическа партия да остане на власт.

СДП зае трето място с 43 места, след консервативната "Национална коалиция" с 48 места и крайнодясната партия "Истински финландци" с 46 места.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес