Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само България е изпълнила желанието на Урсула фон дер Лайен за квотите мъже/жени в ЕК

17 септември 2024, 12:13 часа • 686 прочитания

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия състав на ЕК, след като миналата сряда отложи очакваното тогава събитие за 17 септември.

С предложението си Фон дер Лайен ще се стреми да постигне баланс между половете като постави жени начело на ключови комисии.

Баланс между половете в Европейската комисия

Снимка: IStock 

За да постигне полово равенство, Фон дер Лайен призова националните правителства в ЕС да предложат до края на август по един мъж и една жена. Стремежът към равнопоставеност не е нов — още през първия си мандат, преди пет години, тя следваше същата линия при избора на комисари. Тогава обаче успя да постигне по-голям успех.

Този път няколко държави пренебрегнаха искането на Фон дер Лайен. Повече от половината правителства предложиха само един кандидат от мъжки пол за Колегиума на комисарите, като обясниха това например с номинациите си в миналото, пишат от Dnes.bg.

След като крайният срок за номинации изтече, стана ясно, че 16 държави са предложили кандидати мъже, 10 са предложили жени. Само България е изпълнила желанието на Фон дер Лайен и е предложила както мъж (в лицето на Юлиан Попов), така и жена (Екатерина Захариева).

Броят на жените се увеличи в началото на месеца, след като румънските медии съобщиха, че министър-председателят Марчел Чолаку е променил избора си от кандидат мъж на евродепутата Роксана Мънзату. Досегашната ЕК се състоеше от 15 мъже и 12 жени.

"Ако държавите членки наистина вярват, че само мъжете са подходящи за тези длъжности или че в техните страни няма квалифицирани жени, те не просто не са в час - те са заблудени", заяви говорителката на групата Мирта Башелович. Лина Галвес Муньос, председателка на комитета на Европейския парламент по равенство между половете, заяви, че цифрите показват явна липса на "политическа воля" от страна на държавите членки, което е "много лош сигнал, особено за по-младите жени и момичета".

Италианският правен експерт на ЕС Алберто Алемано неотдавна предупреди, че колегиумът, в който преобладават мъже, ще отслаби авторитета на председателката на Европейската комисия.

След като номинациите вече са направени, Урсула фон дер Лайен трябва да разпредели портфейлите както по ранг (например заместник-председатели), така и по тематична отговорност за всеки комисар.

Източник: Europarl.europa.eu

Сред най-желаните ресори са тези, свързани с икономиката, промишлеността и отбраната. За да компенсира липсата на числено равенство между половете, възможно е по-важни портфейли и заместник-председателски позиции да бъдат дадени на жените кандидати.

"Очаквам водещ да бъде квотният принцип за поддържане на баланса между мъже и жени в Комисията - не казвам, че го подкрепям", изтъкна в интервю за рубриката "Евранет Плюс"  евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Радан Кънев.

През вчерашния ден Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че подава оставка от Европейската комисия. В писмо, публикувано в социалната мрежа X, той уточнява, че решението му влиза в сила незабавно.

Бретон се очакваше да продължи работата си в ЕК за още един мандат. В писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен той отбелязва, че преди дни тя е поискала Париж да смени името на номинирания за нов мандат комисар "по лични причини", които не е обсъдила с Бретон.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес