Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саакашвили е в критично състояние, прехвърлиха го в интензивното

31 януари 2023, 14:55 часа • 1572 прочитания

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е в критично състояние и е бил прехвърлен в интензивно отделение. Това обяви Георги Каладзе от Обединено национално движение – прозападната партия, основана от 55-годишния Саакашвили.

"Здравословното състояние на президента е тревожно, на критичната граница. За да се предприемат животоподдържащи мерки, е необходимо президентът Саакашвили да бъде в интензивното отделение", заяви Каладзе пред Mtavari TV.

Припомняме, че Саакашвили няколко пъти правеше гладни стачки в затвора. Той беше вкаран зад решетките през октомври 2021 г., след като тайно се завърна от изгнание в Украйна. Бившият президент е основател на главната опозиционна сила в Грузия и бе държавен глава между 2004 и 2013 г. През 2018 беше съден задочно и получи 6 г. затвор.

Саакашвили имаше грузинско и украинско гражданство, като се беше отказал от грузинското. Той стана кмет на Одеса, но предишният украински президент Петро Порошенко му отне украинския паспорт. Настоящият държавен глава Володимир Зеленски обаче му го върна.

През декември 2022 г. Зеленски призова Грузия да позволи на Саакашвили да бъде прехвърлен в клиника в Украйна или Европа заради влошеното му здравословно състояние.

Бившият президент смята, че е бил отровен в затвора и дори призова българския журналист Христо Грозев от Bellingcat да разследва случая и да види дали има руски връзки, включително олигархични. Според него грузинската администрация нарочно се е бавила да го прати в болница, за да изчезнат следите от отрова в кръвта му.

ОЩЕ: Саакашвили моли Христо Грозев да му помогне

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес