Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците изграждат плаващ мост над Днепър след ударите по Антоновския

23 август 2022, 12:16 часа • 6833 прочитания

Руските окупатори в южния украински град Херсон са започнали подготовка по изграждането на плаващ мост по река Днепър. Новината съобщава британското разузнаване в ежедневния си доклад за войната, като отбелязва, че още през уикенда руските сили са започнали да местят баржи на позиции за начало на конструкцията.

Плаващото съоръжение ще е точно до повредения Антоновски мост, който украинците обстрелваха няколко пъти, за да прекъснат движението на руски войници, оръжия и други стоки през Днепър. Мостът е ключова връзка между окупирания Херсон и източната част на Украйна.

Последният удар на украинците по Антоновския мост беше вчера. Съветникът на украинската областна администрация Серхий Клан твърди, че обстрелът е бил извършен, докато е преминавал руски конвой с оръжие. Руснаците обаче отвръщат, че при атаката са ранени 15 работници, поправящи щетите от предишните украински удари. Кадрите от новата атака обаче показват, че са уцелени експлозиви.

Появиха се и твърдения, които все още не са проверени, че Антоновският мост е прекъснат на две и не може да се използва.

В продължение на няколко седмици руските сили и местните граждани разчитаха на фериботи, за да прекосяват река Днепър. Ако Русия завърши конструкцията на импровизирания мост, почти сигурно ще увеличи капацитета на пункта за пресичане. Плаващият мост вероятно обаче ще е уязвим срещу украински офанзивни действия, анализират от британското разузнаване.

ОЩЕ: Засилване на атаките: Посолството на САЩ в Киев призова американците да напуснат Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес