Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският плен е като концлагер: Страшните СНИМКИ на освободен украински военнопленник

11 февруари 2024, 16:11 часа
Реклама

Преди месец, на 4 януари, 41-годишният украински военнослужещ Владимир Цема-Бурсов, сражавал се срещу руснаците в Мариупол, е освободен от плен. Войникът, който е служил в 56-та отделна мотострелкова бригада, изглежда като излязъл от концлагер - за 20 месеца в плен, той е отслабнал с 38 кг и няма нищо общо с мъжа, който някога е бил.

Реклама

При височина 191 см, до залавянето си от руснаците Владимир е тежал 95 кг - в момента той прилича на ходещ скелет.

Преди войната военният е работил като музикант на круизни кораби. Пандемията от коронавирус го заварва на туристически лайнер, плаващ между страните от Азия и Океания - ситуацията налага да се върне през лятото на 2020 г. в родния си град Мариупол в Украйна и да започне работа във военния оркестър на Националната гвардия. От първия ден на руската инвазия Владимир е разпределен в обсадения Мариупол. След като руснаците усилват бомбардировките над града частта му е преместена в металургичния комбинат "Илич" в покрайнините, разказва той пред украинското издание "Своi.city".

С другари организира няколко опита за бягство от обкръжения завод, като при един от тях, през април 2022 г., е заловен от руснаците. Следващите 20 месеца в плен преминават в редовни побоища, издевателства и принудителен глад.

Още: Ново руско зверство с разстреляни украински военнопленници, Москва плюе на всички международни конвенции (СНИМКА)

В началото на януари при една от поредните размени на военнопленници най-после е освободен - и се връща в Украйна с "цял букет от заболявания". 

"В самолета, с който ни транспортираха руснаците, имаше дълги пейки, ръцете ни вече не бяха вързани, както преди, но трябваше да ги държим на коленете с дланите нагоре и да седим с наведени глави. Задрямал съм за известно време, защото ми беше много лошо. Когато се събудих, самолетът вече беше кацнал в Белгород. Бяхме прехвърлени на автобус и ни откараха до границата с Украйна. В автобуса руските пазачи ни четоха още една "проповед" за сбогуване, че сме "нацисти". Точно както през цялото време в затвора", спомня си Владимир.

Още: След 2 години в плен: Историята на граничаря от Змийския остров и неговата любима (СНИМКИ и ВИДЕО) 

Сега той се лекува в болница - "Здравето ми е много по-влошено, отколкото очаквах. Имам "цял букет" заболявания, включително хроничен гастрит в остър стадий, неалкохолна мастна чернодробна болест, гастроезофагеална рефлуксна болест (заболяване на храносмилателната система), хроничен простатит в ремисия и др.", споделя той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес